"За близо седмица за купуване на гласове са задържани 38 човека". Това отчете директорът на националната полиция Станимир Станев пред медиите.

Акция в Благоевградско срещу търговията с гласове, има задържани

В рамките на акцията срещу нарушаване на политически права на гражданите, от 3 ноември до днес са проверени 2371 места, съставени са над 2000 предупредителни протокола.
108 са образуваните досъдебни производства. Подобен е бил броят на делата и на изборите през юли.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров разказа за случай в региона на Шумен. Ловно стопанство с четири сгради е продадено за 155 000 лева без ДДС преди време. Малко под 155 000 била първоначалната цена, която била обявена на търг. Само със стъпка от 90 лева единствената фирма го печели.

Според Тодоров тя била на поставено лице. Малко след като имотът е придобит и става частен са дадени над 700 000 лева за асфалтиране на път и изграждане на паркинг. Вдигнати са големи порти, които пък възпрепятства движението на хора между две села.

Поредна акция във Варненско: Иззеха 100 000 лв. и списъци с имена (СНИМКИ)

При директора на полицията в Шумен бил пратен посредник, който го заплашил, че ако не спре "да рови" по случая, след изборите ще бъде освободен.

При друг случай, в друг регион на страната, е установен случай на фалшиви декларации от хора, които заявили, че искат да гласуват в мобилна секция. След проверка се оказало, че документите са фалшиви, а хората са заявили, че не са искали мобилна секция.

"Директорът на полицията в този регион също бил "предупреден", че това ще има последици за него", каза Тодоров.
БТА