/ МС
Българските граждани може да са спокойни, защото служебният кабинет и Централната избирателна комисия (ЦИК) са предприели всичко необходимо, за да има честен и сигурен вот на 14 ноември. Това заяви премиерът Стефан Янев в рубриката „Властта говори! Открито“, която Министерския съвет стартира във Facebook.

Служебният министър-председател отговаря на актуални въпроси на граждани и медии, които могат да бъдат задавани и по време на живото излъчване.



Показаха как ще гласуваме с машина на 14 ноември (ВИДЕО)

♦ Избори 2 в 1 на 14 ноември - организация и контрол на гласуването, машинен вот ♦

"ЦИК съвместно със сегменти от изпълнителна власт са направили организация
, при която всички машини на които ще се гласува, са достатъчно гарантирани, така че електронните ключове и електронният софтуер са контролирани. Няма практическа възможност друг тип машини или карти да се използват при вота. „Електронно управление“ и ЦИК са готови да публикуват на страницата на ЦИК всички серийни номера на машини, флашки и карти, на които ще се гласува. Няма никаква възможност да бъдат подменени машини или периферни устройства. Цялото говорене за допълнителни машини е някакъв вид спекулация, чиято цел е да демотивира гражданите да гласуват“, посочи Янев.  

„След като това е вторият пореден избор с масово гласуване с машини, трябва да погледнем какъв е нашият опит при гласуването преди 3 месеца. Тогава нямаше съмнение с начина на използване на машините. Определени хора и интереси имат за цел да внушават, че този тип гласуване е подходящ за манипулация. Призовавам и партиите да не внушават, че машинният вот е ненадежден. Той е надежден и спестява време при обработката на изборните резултати“, посочи още премиерът. 

ЦИК увери: Внесените машини няма да повлияят на изборния процес

По думите му, сигналите за купуване на гласове и противодействието им от МВР се виждат почти на ежедневна база. 

"Вътрешният министър е като принципал на МВР. Той е един от хората, които говори в публичното пространство. За някои то може да бъде определено като говорене с компромати. Органите на МВР с цялата си отговорност към закона вършат своята работа и целта е да се намали купения вот, за да бъдат спокойни българските граждани, че вотът им не е изкривен“, заяви Янев. 

На въпрос кой според него ще спечели на изборите, той беше лаконичен: „Аз ще гласувам, както съм правил през годините. Кой ще спечели, ще определят гражданите. Участието на всеки от нас в демократичното управление на страната е нашата отговорност. Ние предопределяме управленските политики. Това е постоянен процес. Да се надяваме, че ще се направи баланс и да се върви в посока следващият парламент да бъде в състояние да излъчи парламентарно мнозинство, което да излъчи редовно правителство и да бъдем в състояние на политическа, икономическа и социална предвидимост“, коментира Янев.

Шефът на „Сиела Норма“ е дал обяснения за машините в МВР

♦ Всички усилия на правителството са насочени да не се стигне до локдаун ♦

По повод пандемията от коронавирус и новите мерки в страната, премиерът заяви, че усилията на служебния кабинет са насочени да пазят живота и здравето на хората чрез създаване на условия и повишаване на капацитета на здравната система, така че тя да може да реагира на здравната криза. "Всички усилия са насочени да не се стигне до локдаун", каза Янев и допълни: "Това е една крайна мярка, която искаме да избегнем целенасочено".

"В момента се налагат нов тип мерки. Темата с локдауна се използва от различни политически сили за различен начин на говорене. По думите на премиера, затова са въведени комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората в опит да се намери т.нар. скрита заболеваемост. Правят се много повече тестове и се ограничава достъпът до обществените места като по този начин се търси ограничаване на заразените, така че от една страна хората по-рано да бъдат предупредени да вземат мерки за собственото си здраве, а от друга страна да се помогне на здравната система да бъде в състояние да поеме най-тежките случаи, които се нуждаят от интензивно лечение", посочи още той.

Той отбеляза, че първите данни, които има, са, че този пик на заболеваемостта може би е в процес на овладяване и достигане на плато. "Надявам се през следващите дни това да се потвърди", каза Янев.

"Добрата новина е, че след приемането на последните мерки имаме много по-голям обем на хора, които се тестват на ежедневна база, 50-60 хиляди души, които дават една много по-добра представа затова как се развива разпространението на болестта и съответно могат да се вземат адекватни мерки", допълни служебният премиер.

COVID-19 в България: Новите случаи за последните 24 часа

"Пълният локдаун е икономически неизгоден", каза още Янев. Според премиера, ако се стигне до пълно затваряне, определени бизнеси може и да не възстановят работата си никога повече. В световен мащаб локдаунът се използва като крайна мярка.

"Краткият или дълъг локдаун съзнателно е избран от служебния кабинет като по-лошия вариант. По-мекият вариант е увеличаването на контрола, което помага на хората да се предпазят", обясни премиерът за въведения у нас зелен сертификат.

"Мерките, които сме предприели в момента, вече дават резултат. В последните дни имаме по-голямо число на оздравелите, отколкото на новозаразените. Нека да бъдем реалисти, а не да се отдаваме на емоции", посочи още Стефан Янев.

♦ Вече има тестове за всички ученици от първи до четвърти клас в цялата страна ♦

Нови 121 000 теста заминават за последните 11 области, които не успяха да получат необходимите им бройки при предишните доставки. Днес те ще бъдат раздадени на училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Плевен, Ловеч, Видин, Монтана, Перник и София-област, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. В тези области ще се върнат в клас общо 30 979 ученици от първи до четвърти клас, чиито родители са дали съгласие те да бъдат тествани за COVID-19 два пъти в седмицата. Най-много деца отново ще учат присъствено в Стара Загора - 5054, и в Хасково - 4045. Най-малко са желаещите във Видин - 829. Дали занятията ще започнат в понеделник или вторник следващата седмица зависи от готовността на училището и от това дали там ще се гласува на предстоящите избори.

МОН: Пристигнаха всички детски COVID тестове, училищата ще могат да отворят

До понеделник, най-късно до вторник ще имаме достатъчно тестове, които ще позволят да се направи план за връщане на децата и от 5 до 8 клас в училище, съобщи от своя страна служебният премиер.

"Мисля, че новината на деня е, че има достатъчно тестове за всички области в страната, които до края на деня ще бъдат разпределени. От понеделник в училищата, в които няма да има избирателни секции и в които до момента не са били доставени такива тестове, ще могат да започнат присъствено обучение. Училищата, в които ще има избирателни секции, ще се върнат в училище от вторник", посочи Янев.

Според него тестването на децата в училище е по-безопасният и щадящ начин, който да гарантира, че децата ще учат в сигурна и предсказуема среда. "Всички сме убедени, че присъственото обучение е истинското обучение", каза Янев. Той посочи, че онлайн обучението е временна мярка. Всички - и родители, и учителското съсловие, и Министерството на образованието и науката, са убедени, че начинът е присъственото обучение, категоричен бе Янев.

Целта на тестването, по думите му, е да се помогне за намаляването на заразяемостта в училищна среда. "Към момента данните, които имаме от МОН, показват тенденция за намаляване на този тип заразяване. Когато заразените деца вече са достатъчно малко, както и развитието на пандемията в национален план е на достатъчно ниско ниво, тези мерки ще бъдат отменени и няма да има нужда от тестване", посочи служебният премиер.

"Както темата за зеления сертификат, така и темата с тестването на учениците е една временна мярка, която цели именно промяна на тенденцията на развитието на пандемията, така че да бъдат достатъчно ниски нивата на заразяване и да предотвратим разрастване на натоварването на здравната система", каза още Янев.

Показаха как ще тестват децата за COVID-19 в училище (ВИДЕО)

♦ Миграционният натиск ♦

Миграционният натиск по границите ни е относително постоянен в последния месец-месец и половина. Това заяви служебният премиер. Според Янев страната ни е взела необходимите мерки, за да реагира на мигрантската вълна, която се е увеличила от края на лятото.

"Резултати има. Тенденцията е относително да се запазват числата с бройката на преминаващите, на тези, на които на ежедневна база бива предотвратено преминаването, както и тези, които вече са на наша територия. Дали са намерени в района на браздата или някъде във вътрешността на страната, повечето са незаразени, но между тях е имало заразени с COVID-19. За тях се полагат необходимите грижи", посочи Стефан Янев.

Той допълни, че в момента тече операция, изпълнявана съвместно между МВР и Министерство на отбраната, насочена към охрана на границата и възстановяване на оградното съоръжение.

♦ Електронно правителство и бъдещи планове за служебния премиер ♦ 

Т.нар. електронното правителство трябва да бъде един от приоритетите на следващото редовно правителство, смята Стефан Янев и подчерта, че по отношение на дигитализацията в последните три месеца държавата има определи успехи.

Много повече услуги вече се предоставят в електронна среда, каза Янев.

По думите му държавната агенция "Електронно управление" поддържа т.нар. частен държавен виртуален облак, който предоставя достатъчен брой електронни услуги. Според него все още сме далеч от изискването за т.нар. електронно правителство и усилията трябва да бъдат насочени в тази посока. "За 2022 г. могат да бъдат направени много стъпки, тъй като в последните шест месеца ние направихме достатъчно, за да има база за развитие", каза премиерът Янев. Той даде като пример администрацията на Министерския съвет, която вече вътрешно е взаимно свързана, свързана е и с достатъчен брой администрации извън МС.

Попитан за инвестициите в държавата премиерът Янев съобщи, че над 500 млн.лв. са инвестициите в България през последните шест месеца и реално откритите работни места са над 1500 благодарение на нови инвестиции. Те са предимно в икономически зони извън столицата, включително и в региони с висока безработица, каза Янев и допълни, че сравнявайки нивото на инвестиции с 2020 г. като кризисна година, няма да се даде най-точната картина. Сравнявайки обаче инвестиционния климат на първите девет месеца от 2021 г. с 2019 г., цифрите са позитивни, те са по-добри отколкото този период на 2019 година. Според него трябва да се види тенденцията до края на годината и тогава да се сравнява на годишна база.

Запитан за бъдещите планове и идеи, служебният министър-председател посочи, че би останал в политиката, но не може да говори в дългосрочен план. 

"Бих останал в политиката, но конкретно за планове след 5 години или след 5 месеца не бих искал да говоря. В политиката има динамика, има предпочитания, има възможности. Всичко е в едно обозримо бъдеще, с конкретика в този момент не бих искал да говоря, тъй като нямам конкретни планове", посочи той за евентуално свое бъдещо участие на избори.

Янев призова всички българи да упражнят правото си на глас на предстоящите избори. "Активно да гласуват в неделя, тъй като това е в основата на демокрацията", допълни премиерът.

"Надявам се съответното мнозинство и новоизлъченият кабинет да продължат с реформите, така че България да бъде едно по-добро място за живеене за всеки един българин", посочи още Стефан Янев.