/ БГНЕС
Според вътрешния министър прокуратурата в Кърджали не съдейства достатъчно за провеждането на честни избори
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че "има практика кметовете на общини да включват в избирателни списъци хора, които на този етап ми се струва, че не трябва да се включват в такива списъци и да гласуват по особен ред". Това каза вътрешният министър след работна среща със състава на ОДМВР – Кърджали.

Той обяви, че тази практика ще се проучи внимателно и ако се окаже, че е незаконна, ще информира ЦИК и обществото още утре.

Шефът на „Сиела Норма“ на разпит в МВР

"Не може да се правят списъци с избиратели по отношение, на които съответните ТЕЛК не са дали документ, по силата на който един гражданин да гласува в подвижна урна. Има няколко стотин души в общини в района, по отношение на които се правят списъци от комисии, назначени от кметове, и там се включват и лица, които са с малко по-високо кръвно налягане... и аз вдигам кръвно, а вероятно и някои от вас също, но нямаме тази възможност да се впишем в някои особени списъци и да гласуваме по различен начин от останалите български граждани", обясни министърът.

Вицепремиерът даде и пример. "Натъкнахме се не само тук (Кърджали), но и на много други места в издаването на медицински документи, които не отразяват действителното състояние на едно лице. Тези случаи не са един и два и от тях може да се направи извод, че някой се старае да манипулира изборите".

Янев: Гласувайте, взети са мерки за честен и прозрачен вот (ВИДЕО)

В Кърджали разбрах, че избиратели от турския етнос са били заплашвани, че ако не гласуват за определна партия, ще им бъдат върнати българските имена, каза още Рашков

Взаимодействоето между МВР и прокуратурата в Кърджали по принцип е добро, но има особено поведение на прокуратурата по отношение на делата, които са образувани във връзка с купуването на гласове. Прокуратурата не проявява необходимата активност по тази категория дела, а тези дела се образуват при данни за престъпления, извършени против политическите права на българските граждани. Следователно с дейността на МВР, която трябва да извършва и прокуратурата, трябва да противодействаме на този вид престъпност, за да може да се проведат честни избори. Съмнявам се, от чутото тук (в Кърджали), че прокуратурата не съдейства в достатъчна степен, посочи Рашков.

Рашков обясни, че по някои от тези дела един прокурор е наблюдаващ до обяд, а друг следобед. Според него при тези дела реакциите трябва да бъдат малко по-бързи, за да се знае какво ще се случи с едно лице, участвало в престъпление против политическите права на гражданите.

Решения, които трябва да се вземат от МВР и от прокуратурата, не трябва да се влияят от политически мнение и действия. Политическите партии в района си позволяват доста повече отколкото закона предвижда, заяви Рашков. "Тук (в Кърджали) някои от решенията на някои държавни органи се взимат по внушение отвън, което е недопустимо и в разрез със закона", заяви той.