Министър-председателят Стефан Янев призова българите да бъдат активни и да упражнят правото си на глас. Това заяви преди заседанието на Министерския съвет.

"Това е изключително важно, защото изборите са основата на демократичния процес и ни дават възможност да влияем върху процеса на вземане на решения по отношение на това кой и как да управлява и какви политики впоследствие да бъдат прилагани. Затова трябва да бъдем активни, отговорни и съзнателни, когато участваме в електоралния процес. Възползвайки се от правото си на избори, ние утвърждаваме нашата демокрация, гласуваме за демокрацията", заяви Янев.

След акция в Белоградчишко: Иззеха списъци, пари и бюлетина-образец от къща

Той коментира и спекулациите около подготовката на изборите. "Подчертавам дебело, че това наистина са само спекулации, чиято цел е да дискредитират изборите в предварителен порядък и да поставят под съмнение легитимността и автентичността на изборния резултат. Основната цел на тези внушения е да бъдат демотивирани българските граждани да излязат и да гласуват в изборния ден и това е изключително тревожно. Недопустимо и осъдително е фундаменталното право на избор да се превръща в залог и в крайна сметка в жертва на тясно партийни интереси", подчерта премиерът.

Бойко Борисов ще съди Бойко Рашков

Янев увери, че са взети всички мерки, за да се гарантира свободата, прозрачността и чесността на вота.

"Българските граждани ще могат да гласуват свободно, спокойно и без притеснение. Очакванията към политическите партии, особено в предизборна подготовка, са да генерират идеи, да бъдат ангажирани с подготовката и разработването на управленски политики, а не с активни мероприятия, които целят да дискредитират основни демократични процеси и процедури - това не е в полза на никого".

Българската политика се нуждае от възраждане, от смислена промяна и почтени хора, които да работят за родината си, заключи Янев.