/ iStock/Getty Images
Полицейски служители от областната дирекция в Шумен извършват проверка на 1279 заявления за гласуване в подвижна секция. Тя е по разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура в града, с цел да се установи дали има неистински документи, има ли трайно увреждане у избирателя, което не му позволява да гласува в изборно помещение, и допуснати ли са нарушения от Изборния кодекс. 

Щателно се проверява дали положените подписи под заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия са на "заявителя". Ако се установи, че не са подписани от лицата, от чието име са подадени, ще им бъдат снети сведения и предприети съответните действия.

44 заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити, са проверени в рамките на едноседмична специализирана полицейска операция на територията на ОД на МВР- Шумен. Целта на операцията е била превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство.

Акция в Благоевградско срещу търговията с гласове, има задържани

Проверени от полицейски служители са и 44 места, за които има информация, че са рискови зони, или че в тях се извършва купуване или продаване на гласове, както и 139 лица от активния криминален контингент и шестима, утвърдени като лидери на етнически или други общности. Извършена е проверка и на 10 собственици на фирми, с цел предотвратяване на корпоративен вот.

По време на операцията са извършени и активни мероприятия за противодействие на конвенционалната престъпност, в рамките на които са разкрити 20 престъпления.

При полицейска проверка на 10 ноември в имот, обитаван от 61- годишен мъж в село Вълнари, са намерени два списъка на лица. Изяснява се дали на вписаните в тях имена е предлагана имотна облага да гласуват за определена политическа партия на предстоящите парламентарни и избори за президент и вицепрезидент.

След други проверки, свързани с нарушения на изборното законодателство, са образувани три досъдебни производства за престъпления по чл. 167, ал. 2 от НК.
БТА