Възможно е да се наложи втора пластична операция на мечката Стефка
Възможно е да се наложи втора пластична операция на мечката Стефка / снимка: Парк за танцуващи мечки

Състоянието на 26-годишната мечка Стефка, на която бе опериран носът в началото на миналия месец, се е влошило, каза за Дарик управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица, Димитър Иванов. Той поясни, че първите три седмици след интервенцията възстановяването на животното е вървяло добре, но в последните дни част от носа му, отново е започнала да се отлепва.

Очаква се проф. Аминков, Декан на факултета по ветеринарна медицина в ЛТУ, който извърши операцията, отново да посети парка и на място да бъде преценено какви процедури, за по-бързо оздравяване на обонятелният орган, могат да бъдат предприети.

"Въпреки създалата се ситуация смятаме, че има голям шанс мечката да се възстанови напълно", изрази надежда Иванов. Той подчерта, че разпадането на носа, при 26-годишната Стефка, както и при много други мечки е в резултат от носенето на халки. "Проблемът при мечката Стефка не е от сега, но след събуждането й от зимен сън, той се задълбочи, предполагаме, че разраняването на носа е в резултат от игра с друга мечка от Парка", каза още Иванов.

Освен процедурите около възстановяването на носа на мечката, от Парка предвиждат да осъществят и традиционният дентален преглед на мечките. Очаква се той да бъде направен от специалист август или септември тази година. Управителят на Парка, подчерта, че благодарение на грижата за устната кухина на животните, вече няколко мечки са с напълно
излекувани зъби.

В момента паркът се обитава от 25 мечки, 24 от които са бивши танцуващи, а една е конфискувана от хотел.