/ NOVA
Драма спечели сърцата на журито, а детска комедия - зрителите
Вече са известни победителите в 36-ото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Копродукцията на България, Франция и Германия „Ага“ на режисьора Милко Лазаров спечели голямата награда. Лентата взе и отличията за режисура и операторско майсторство, а филмът получи и приза на акредитираните журналисти. Това е поредният успех на лентата, която бе избрана да закрие тазгодишното издание на „Берлинале“

Тази година, за разлика от предишната, нямаше съвпадение на предпочитанията на журито и зрителите. Наградата на публиката на фестивала грабна продукцията „Смарт Коледа“ на сценариста и режисьор Мария Веселинова.  Филмът получи и допълнителна награда от журито за оригинална идея за детски филм.

Специалната награда на журито грабна „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов. Александър Алексиев спечели наградата за най-добра мъжка роля за участието си във лентата по романа на Милен Русков. Наградата за дебютен пълнометражен филм бе присъдена на „Ирина“  на режисьора Надежда Косева, която взе наградата на Съюза на филмовите дейци.

Журито присъди две награди за най-добра женска роля. Наградите грабнаха Мартина Апостолова за участието си в „Ирина“ и Егле Микулионите за ролята си в копродукцията на Литва, България и Полша „Чудо“. Професор Георги Дюлгеров получи наградата за цялостно творчество и по повод неговата 75 годишнина.

Наградите за поддържащи женска и мъжка роли грабнаха Ангелина Славова и Димитър Коцев – Шошо  за играта им в „Живи комини“ на режисьора Радослав Спасов. Лентата получи и награда за оригинална музика, която е дело на Веселин Митев. 

При късометражните филми Голямата награда „Златна роза“ за най-добър филм спечели продукцията „Гората на Димо“ на режисьора Христо Симеонов. Същата продукция получи и приза на филмовата критика.