/ ThinkStock/Getty Images
Всеки човек на планетата произвежда над 1 килограм отпадъци на ден и се очаква тази цифра да нарасне през идните 15 година, според Световната банка.
 
Загрижени хора, на които им е омръзнало да слушат как правителствата и бизнесът реагират на кризата с боклуците, замърсяващи планетата и подклаждащи климатичните промени, все повече взимат проблема в свои ръце.
 
По време на "Седмицата на нулеви отпадъци" ето няколко начина да намалите отпечатъка си върху околната среда:

сламки
ThinkStock/Getty Images

- Откажете се от пластмасовите сламки: Само в Съединените щати всеки ден се използват 500 милиона пластмасови сламки, сочат данни на активисти. Сламките често са твърде малки, за да бъдат рециклирани и са сред най-големите замърсители на плажовете, а могат и да свършат в стомасите на костенурките. Пластмасовите сламки за еднократна употреба обаче могат лесно да бъдат заменени от сламки от неръждаема стомана или стъклени за многократна употреба.
 
- Носете бутилка за вода и чаша за кафе, които са за многократна употреба: Всяка минута по света се купуват един милиона пластмасови шишета, според данни на "Гардиън". Нивата на рециклиране са ниски, а активистите твърдят, че при сегашния темп до 2050 година в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба. Многократното употребяване на бутилка за вода и чаша за кафе може да спести пари - много вериги кафенета като Starbucks предлагат отстъпки на клиентите, които си носят собствена чаша.

чанта продукти
ThinkStock/Getty Images

- Използвайте пазарска чанта за многократна употреба: Миналата седмица Кения се присъедини към група от над 40 държави, забранили напълно, частично или обложили с данък употребата на найлонови торбички. Сред тях са Китай, Франция, Руанда и Италия. Много пликчета плуват в океана и задушават костенурки и морски птици, както и пълнят стомасите на делфините и китовете с отпадъци, докато те не умрат от глад. Много супермаркети вече предлагат алтернативи като "многократни" найлонови торбички, торбички от канаваца и от памучни материи.
 
- Започнете да компостирате: Когато бъдат изпратени на депото за отпадъци, остатъците от храна отделят метан - газ, който е по-силен от въглеродния диоксид, допринасящ за глобалното затопляне. Чрез компостирането, което изисква малко кошче с отвор на кухненския плот и може да се извършва в апартаменти, хранителните отпадъци се превръщат в питателна почва. Тя може да се използва за отглеждане на цветя, дървета или храна.
 
- Преминете на санитарни продукти за многократна употреба: Една жена в менструация ще използва хиляди санитарни изделия през живота си, като мнозинството употребяват дамски превръзки, изработени предимно от найлон, или тампони. Изследователи са изчислили, че в Северна Америка годишно в депа се изпращат 20 милиарда превръзки, тампони и апликатори. Само че броят на алтернативите нараства и те включват силициеви менструални чашки и превръзки за многократна употреба.

цигара
ThinkStock/Getty Images

- Спрете цигарите: Угарките са най-често изхвърляният артикул по целия свят и се приемат за токсичен отпадък, вредящ на водоснабдяването и попадащ в хранителната верига. Изгорелите фасове не са биоразградими и са направени от малки парчета пластмаса.
БТА