кисело мляко
кисело мляко / Thinkstock/Getty Images
Американски учени съветват как най-правилно да консумираме млечните продукти - към приема им задължително трябва да прибавим и витамин D, пише сайтът Лента.

Порталът цитира публикация на специалисти от Харвардския университет в специализираното издание "The Journal of Nutrition".

След зимния сезон имунитетът отслабва, вижте как да го подсилите

Експертите отчитат факта, че консумацията на мляко и на млечни продукти, като сирена, кашкавали и кисело мляко в зряла възраст, намалява загубата на плътността на костната тъкан. Това е най-видимо в областта на бедрата и на гръбначния стълб. Ефектът е още по-добър, ако хората от споменатата възрастова група приемат успоредно с тези продукти и добавки, съдържащи витамин D.

Здравословно хранене вместо лекарства

Тези биологично активни вещества стимулират усвояването на калция, съдържащ се в млякото и продуктите на негова основа. Този елемент е една от главните градивни структури на костната тъкан.

Седем порции плодове и зеленчуци на ден за по-дълъг живот

Специалистите са убедени, че съчетаният прием на витамин D с млечни продукти може да подобри качеството на живота на над десет милиона американци на възраст над 50 години. Те са диагностицирани с остеопороза - заболяване, характерно с ниската маса на костната тъкан.
БТА