Японците произвеждат два пъти повече кисело мляко от нас
Японците произвеждат два пъти повече кисело мляко от нас / Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Божидар Лукарски посети завода „Мория“ на японската компания "Мейджи", която произвежда българско кисело мляко по лиценз на държавната "Ел Би Булгарикум", по време на посещението си в Япония, предава news.bg.

Общо 29-те завода на компанията произвеждат по 700 тона българско кисело мляко на ден, което е два пъти повече от цялото дневно производство на България. Компанията държи и 49% от пазара на кисело мляко и продукти от него в Япония.

"Мейджи" предлага 30 вида продукти, носещи името на България. Само от началото на 2016 г. пускат два нови продукта, залагайки на новаторски комбинации от вкусове като кориандър и български мед.

По време на среща на министъра с изпълнителния директор на компанията Кадзуо Кавамура, ръководството на компанията подчерта, че българската марка заема централно място в стратегията й. За тази година Мейджи е решила да засили и рекламата на българско кисело мляко.

В същото време бизнесът на компанията с кисело мляко отбелязва 10% ръст през миналата година спрямо 2014 г. Това се дължи основно на нарасналия интерес на японците към здравословните храни, съобщават от пресцентъра на икономическото ни ведомство.

Лукарски участва и на японо-български бизнес форум в Токио, предизвикал интереса на над 50 местни компании.