поклонение Светлин Русев
поклонение Светлин Русев / БГНЕС
Стотици се сбогуваха с художника акад. Светлин Русев
97581
Стотици се сбогуваха с художника акад. Светлин Русев
  • Стотици се сбогуваха с художника акад. Светлин Русев
Стотици колеги, приятели и общественици дойдоха на поклонението на художника акад. Светлин Русев, за да отдадат последната си почит към него. „Голяма е загубата за българската култура. Има незаменими хора и той беше такъв,“ споделиха много от тях.

Светлин Русев ни напусна на 26 май, дни преди да навърши 85 години.

Почина големият български художник Светлин Русев

Художникът от Плевен Милко Ангелов си спомня за времето, когато бил дете, а Светлин Русев давал уроци в местното читалище. "Там той довеждаше от пазара характерен ром и вадеше 2 лева лични пари от портфейла си", каза той с уговорката, че по това време надницата в ТКЗС-то била 1.60лева. Той плащаше да му рисуваме характерен образ, каза Ангелов.

Николай Мойнов е приятел със Светлин Русев от детските години. "С него и с още двама души сгънахме плевенския вестник "Септемврийска победа" и направихме стачка за експлоатация на детски труд", спомня си той.

поклонение Светлин Русев
БГНЕС

От Плевен са излезли много хора на изкуството, сред които е и акад. Светлин Русев, споделя Диян Павлов – Джими. "Няма да бъде забравен. В Плевен има много последователи, негови ученици, които за съжаление, днес си спомнят за него. Спомнят си хубавите мигове, но го изпращаме с тъга", допълни той.

поклонение Светлин Русев
БГНЕС

Чрез изкуството Светлин Русев е един от най-силните посланици на България, казва Явор Койнаков от държавния културен институт на външното министерство. "За нас той е важен и с усилието си да запази паметта, да включва в съвременния диалог и по-старите автори, и по-младите поколения", каза Койнанов.

поклонение Светлин Русев
БГНЕС

Светлин Русев гледаше светло на живота и беше оптимист, споделя поетът Недялко Йорданов. "Последното нещо, което ми е останало от него, е моят роман "Любов по време на социализъм" - роман за моята младост. Светлин нарисува книгата, корицата и ми каза следното "Недялко, сякаш аз съм я писал тази книга, защото сме от едно поколение, изстрадахме социализма, изстрадахме тоталитаризма и сега трябва да гледаме нагоре", каза той.

поклонение Светлин Русев
БГНЕС