На 84-годишна възраст почина големият български художник и общественик Светлин Русев
На 84-годишна възраст почина големият български художник и общественик Светлин Русев / БГНЕС
Почина големият български художник Светлин Русев
97536
Почина големият български художник Светлин Русев
  • Почина големият български художник Светлин Русев
Почина големият български художник Светлин Русев. Един от най-изявените родни творци на 20-и и 21-и век е издъхнал в дома си на 84-годишна възраст.

Художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на Българската академия на науките и бивш народен представител, Светлин Русев завършва живопис при един от най-големите майстори на съвременна българска живопис -  професор Дечко Узунов.

Три пъти бис за Светлин Русев при откриването на Музикални празници „Златната Диана“ (СНИМКИ)

Носител на множество наши и международни награди, от 1973 до 1985 г. Русев е председател на Съюза на българските художници, след което става директор на Националната художествена галерия. Участва активно в обществения и политическия живот, народен представител в пет народни събрания. Запомнен е с редица самостоятелни изложби в София, Москва, Ленинград, Мексико, Будапеща, Варшава, Букурещ, Берлин и Виена.
 
Преди дни в Плевен бе открита изложба с творби на 25 художници, лично подредена от акад. Светлин Русев.

Светлин Русев и Йоръм Сон откриват„Дни на музиката в Балабановата къща”
 
Към момента творби на художника са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции у нас и в чужбина. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в Националния дворец на културата и църквата на Ванга „Света Петка Българска“  в Рупите.
 
На 14 юни Светлин Русев щеше да навърши 85 години.

На 84-годишна възраст почина големият български художник и общественик Светлин Русев
БГНЕС


Ето какво казва той в интервю за Нова телевизия през 2016 г.: "Лично от моята смърт не мога да изпитвам страх, защото така или иначе не мога да избягам от нея. Единственият страх изпитвам от хаоса, който мога да оставя и от несвършената работа. Защото има неща, които винаги смяташ, че трябва да се довършат, а не са довършени".
 

Премиерът написа до семейството и близките на Светлин Русев: "България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям. Тъгувам заедно с вас и благодаря за късмета и щастието да съм го познавал. Поклон пред вечната му памет!"

Художествената галерия-дарение "Колекцията на Светлин Русев" в Плевен осиротя без своя дарител, осиротя Плевен, осиротя България. Това заяви за БТА Мария Мескин - директор на галерията в родния град на художника. Отиде си един от останалите големи българи - много светлина оставя след себе си, за да буди гузната съвест на много хора, добави тя. Светлин Русев ще остане в паметта на всички хора на Духа, каза още директорът на галерията, която представя дарението на големия художник на родния му град Плевен.