/ община Ямбол
Изправената на крака ямболска публика извика три пъти на бис виртуозния цигулар Светлин Русев по време на концерта му вчера в Ямбол. Участието на световния топ-музикант бе в рамките на откриването на Музикални празници „Златната Диана“ – 2018г. Емоционалният концерт бе заедно с домакините от Камерен оркестър „Дианополис“, който в последните години се утвърждават като един от най-добрите камерни ансамбли в страната.

Златната Диана
община Ямбол


В уникалната атмосфера на петвековния ямболски Безистен прозвучаха Адажио за струнен оркестър от Красимир Кюркчийски, Песен от Панчо Владигеров, Севдана от Георги Черкин, „Кармен фантазия” от Пабло де Сарасате и Симпъл Симфони от Бенджамин Бритън.

Златната Диана
община Ямбол

Невероятните интерпретации, представени от Светлин Русев и синхронът с местния камерен оркестър изправи многократно публиката на крака. Признанието бе и за диригента и ръководител на „Дианополис“ Константин Илиевски, както и за концертмайстора Красимира Султанова.

Златната Диана
община Ямбол


Музикалните празници „Златната Диана“ - Ямбол 2018 бяха официално открити от Георги Славов – кмет на община Ямбол, която е основен организатор на събитието. „В последните години Музикалните празници непрекъснато се развиват, посрещайки на ямболска сцена музиканти от европейска и световна величина. Те дават изява и на млади инструменталисти, в допълнение – предоставят възможност на публиката да чуе най-новите произведения на съвременни български композитори. Всичко това доказва, че качествените, значимите музикални събития не са привилегия само на големите градове, а още по-ценното е, че чрез тях възпитаваме вкус и усет за истинското изкуство сред все по-широка аудитория“, изтъкна при откриването кметът на Ямбол. Новината, съобщена от него бе, че по повод 50-ия юбилеен сезон на Камерния оркестър „Дианополис“, формацията ще бъде предложена за най-високото отличие на общината – Наградата на Ямбол, която се връчва за значителен принос в развитието на града.

Програмата на четиридневните музикални празници продължава днес с концерт на дуото Боян Иванов – кларинет и Лизиен Чен – пиано. И двамата млади инструменталисти градят кариерите си в Лондон, като имат вече зад гърба си множество награди и участия в престижни концертни зали.
Във вторник на ямболска сцена гостува Държавна опера Пловдив с „Травиата“ на Джузепе Верди.

Заключителната вечер е в сряда, 18 април с гала концерт на Фестивалния симфоничен оркестър. Гост-звездата този път е Теодосий Спасов, който при второто си поредно участие в ямболските музикални празници ще представи новия си авторски концерт за кавал и кларинет. Програмата включва още увертюрата „Български реминисценции" на маестро Константин Илиевски и Симфония № 5 на Лудвиг ван Бетовен.