Дни на музиката в Балабановата къща
Дни на музиката в Балабановата къща / netinfo
Блестящият цигулар Светлин Русев и прочутата корейска звезда–Йоръм Сон откриват есенните „Дни на музиката в Балабановата къща”. Концертът е тази вечер от 19 ч. в ГДК „Борис Христов”.

От тази есен многообичаният български виртуоз Светлин Русев е назначен за концертмайстор на един от най-елитните оркестри в Европа - Оркестъра на Романска Швейцария в Женева, като от 2005 г. до момента заемаше поста концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио. Русев печели многобройни награди на редица международни конкурси (Индианаполис, Лонг-Тибо, Мелбърн…) Признат е за Откритието на 2000 от ADAMI на фестивала Мидем в Кан. През 2001 получава Първа награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. Светлин изпълнява със забележителна виртуозност и дълбочина широк репертоар, който обхваща творби от барока до съвременната музика. Известен е с изпълненията си на славянски композиции и е един от изтъкнатите пропагандатори на българска музика. Затова не е изненада неговото избиране през 2006 за Музикант на годината в България. През 2007, отново в България, той е отличен с наградата Кристална лира, която се връчва от Министерството на културата.

Светлин Русев редовно бива канен като гост-солист на различи оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, сред които Националният оркестър на Франция, Филхармоничният оркестър на Френското радио, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Букурещката филхармония Джорде Енеску, оркестрите на Румънското и Българското радио, Президентският оркестър на Анкара. Свири на цигулка „Страдивариус” от 1710 г. („Camposelice“), предоставен му от Nippon Music Foundation.

Медиите обичат Йоръм Сон и често я наричат „месията на пианото“. Сценичното й присъствие е ярко и магнетично. „Грация, кристален тон“ – това са част от определенията за нейното свирене. Учи пиано в Корейския национален университет, след което продължава обучението си в Хановер при Ари Варди. Попада под светлината на прожекторите през 2004, когато се появява като солист на Нюйоркската филхармония, под палката на Лорин Маазел, по време на турнето й в Азия. Йоръм Сон има сребърен медал и награда за най-добро изпълнение на камерна музика от конкурса „Ван Клайбърн“, последвана от втора награда от конкурса „Чайковски“ в Москва и награда за най-добро изпълнение на специално написаната от Родион Шчедрин творба, и трето място на международния конкурс „Артур Рубинщайн“.

Дни на музиката в Балабановата къща
netinfo

Била е солистка на Израелската филхармония, Оркестъра на Мариинския театър, Academy of St. Martin in the Fields, както и филхармониите на Санкт Петербург, Варшава, Ротердам и Сиатъл, с диригенти като Валери Гергиев, Дмитрий Китаенко, Кийт Локхард и Юри Башмет. Изпълненията й от конкурса „Ван Клайбърн“ са издадени на диск от Harmonia Mundi, за която вече е записала интеграл на етюдите на Шопен. На летните фестивални дни в Бад-Кисинген печели така наречената „Клавирна Олимпиада” - награда, присъждана от най-добрите музикални критици в Германия.