С панихида и протест почетоха годишнината от смъртта на Политковская
С панихида и протест почетоха годишнината от смъртта на Политковская / netinfo

С тържествена панихида в базиликата „Света София” беше почетена паметта на убитата преди две години руска журналистка Анна Политковская. В последствие шествието се отправи към Дома на Москва в София, където се състоя протест в името на свободата на словото и журналистиката.

Анна Политковская беше руска журналистка и защитник на човешките права. Тя бе известна със своята критична позиция към политиката на президента Владимир Путин, както и със своите военни кореспонденции от Чечня и Северен Кавказ, които разказваха как руските военни се държат с мирното население там. На 7 октомври 2006 г. тя беше застреляна в асансьора пред апартамента, в който живееше. Нейното убийство предизвиква силни реакции в цял свят. Според някои, то било по поръчка на руските власти.

Българският общественик Едвин Сугарев се обяви против престъпните деяния срещу български журналисти. Той открито порица действията на ДАНС спрямо сайта "Опасните новини" и осъди виновните за побоя над главния редактор на „Фрогнюз” Огнян Стефанов. „Днес, две години по-късно, и в България беше пребит един журналист, заради нещата, които е казал и написал. Или дори, които се предполага, че е написал. Трябва да ни е ясно, че България вече не е същата. Тази страна бавно пъпли към Русия, към този полюс на антихуманизъм и тоталитаризъм. Ние ще продължим да говорим истината, ще продължим да бъдем тук и ще продължим да се застъпваме за истинската България срещу тази, която ни готвите вие”, каза Сугарев.