Разкриха подробности за уникалното златно съкровище, открито край Приморско
Разкриха подробности за уникалното златно съкровище, открито край Приморско / Община Приморско

Уникално златно съкровище от времето на Александър Македонски, открито при спасително археологическо проучване на тракийска надгробна могила в местността "Силихляр", бе показано днес в Приморско. Находката бе открита вчера от археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов, директор на Общинския исторически музей в града, посочва БТА.

Откритието датира от края на 4-и и началото на 3-и век преди Христа. Находката представена директорът на музея Даниел Пантов.

Съкровището представлява комплект от украшения за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници.

Откриха хилядолетно злато край Приморско

Находката е изключително рядка за известните на науката погребения на тракийски династи. Тя се състои от осем големи и двадесет и девет малки златни апликации.

Начелникът представлява два кръгли щита с орнаментална украса и протоме - глава на орел, поставена на централно място. Малките апликации са били разпределени по ремъка на юздата.

Златните украси на главата на конете на тракийските династи са били използвани само при особено тържествени моменти от живота на траките.

В гробовете им те са били полагани при жертвоприношение на коня, за да съпровожда своя господар в отвъдното, или като гробни дарове, символизиращи изпращането на свещеното животно при него.

Златната находка ще бъде изложена в специален трезор в музея на Приморско и ще бъде акцент на неговата експозиция.