Пуснаха специално издание за Европейското първенство по шахмат
Пуснаха специално издание за Европейското първенство по шахмат / netinfo

Днес Българската държавната агенция за информационни технологии и съобщения и „Български пощи” ЕАД, по предложение на Българската федерация по шахмат, пусна в употреба пощенско-филателно издание, посветено на шахмата и провеждащия се в момента престижен IX-ти Европейски индивидуален шампионат за мъже и жени в Пловдив.

Изданието съдържа илюстрован плик със стандартен знак за цена на пощенската услуга от 0,55 лв. и е в тираж от 4 530 броя. Автор на проектите е младият български художник Тахсин Ахмед.

Първата пощенска марка на шахматна тема в света е издадена именно в България през 1947 г. и неин автор е художникът Стефан Кънев. През 2004 г. в употреба бе пусната пощенска марка по повод шампионската титла за жени на най-добрата родна състезателка Антоанета Стефанова, а през 2006 г. със специални издания бе отразена световната титла на Веселин Топалов и с илюстрован плик бе отбелязана 75-та годишнина на Българската федерация по шахмат. През месец май 2007 г. бе организирана изложба в сградата на Централна поща в София, изцяло посветена на шахмата.

Дарик радио е медиен партньор на IX-тия Европейски индивидуален шампионат за мъже и жени.