Прокуратурата в Смолян погна незаконна ислямска организация
Прокуратурата в Смолян погна незаконна ислямска организация / netinfo

Окръжна прокуратурата в Смолян внесе иск за заличаване на регистрацията на Организацията за Ислямско Развитие и Култура/ОИРК/ заради процесуални нарушения при вписването й. Във фирмените регистри, сдружението е било легализирано през октомври 2004г.без разрешението на Главно мюфтийство.

Според изричните разпоредби на Закона за вероизповеданията и този за юридическите лица с нестопанска цел, това е задължително.

В Окръжен съд В Смолян вече е внесен искът за прекратяване на дейността на организацията,обясни зам.окръжният прокурор Даниела Ангелова. Първото заседание по делото ще бъде в понеделник-21 януари. Прокуратурата се самосезира за дейността на организацията през 2006г., но извършената проверка не установи нарушения в дейността й, а в процедурата по регистрацията.Ислямското сдружение нашумя преди 2 години, когато внесе жалба в парламентарната комисия за дискриминация, срещу директорката на икономическата гимназия в Смолян, Мария Томова.

Повод за обвиненията срещу нея, беше натискът й върху две ученички от гимназията да не идват със забрадки в училище. Тогава директорката и училищното ръководство бяха обвинени в религиозна дискриминация. Истинският скандал около Организацията избухна през есента на 2005г.,когато финансираният от нея футболен клуб, излезе на терена с ислямски символи на фланелките.

От ръководството на сдружението тогава отрекоха да пропагандират религиозна нетърпимост, но признаха, че са платили футболните екипи на треторазрядния ФК”Рудозем -2005” и че е тяхна идеята за мюсюлманските символи на фланелките.