/ ThinkStock/Getty Images
Потресаващи разкази за домашно насилие
94521
Потресаващи разкази за домашно насилие
  • Потресаващи разкази за домашно насилие
Зачестяват смъртните случаи – резултат от домашно насилие.  За това алармират от Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола” и настояват за спешни законодателни мерки, с които да се гарантира защитата на пострадалите. 

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие (СНИМКИ)

Средно между 6 и 8 са смъртните случаи годишно при домашно насилие в градовете, в които сдружението работи, а във Варна през миналата 2016 г. тези смъртни случаи са девет. Изнудване, преследване, отвличане и системен психически тормоз на жертвите са сред новите тенденции при домашното насилие, отчитат още от сдружението. 

домашно насилие
ThinkStock/Getty Images

Представителите му настояват до 15 октомври правителството да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие. Документът е подписан от България, но не е ратифициран и не се прилага.

Можеше ли застреляната Елена да избегне смъртта?
 
Убийствата на Елена Василева, която на 18 август бе разстреляна публично с четири куршума от съпруга си в София и на Виола Николова, която през юли това лято бе убита брутално от приятеля си, са можели да бъдат избегнати, заяви адвокат Даниела Горбунова.

Полицаи с години стаж потресени от убийството на жена в София

"Ако полицията и прокуратурата бяха реагирали, ако бяха задържали и бяха повдигнали обвинение срещу извършителите, че не са спазвали ограничителните заповеди, тези жени щяха да бъдат живи", посочи тя.
Че институциите неглижират домашното насилие твърди и 35-годишната Клавдия Дали. По думите й, въпреки че вече е разведена и са издадени две ограничителни заповеди, които целят да защитят нея и двете й деца, бившият й съпруг продължава да ги тормози безнаказано.

Разказ за ужаса да спиш до насилник (ВИДЕО)

"Последният инцидент е от 5 юли. Извиках полиция. Дойдоха и видяха, че нарушава заповедта, че пребива човекът, който се опитва да ме предпази, беше в нетрезво състояние и с кола... При всички нарушения полицията го пусна да си тръгне безнаказано. Другият проблем е прокуратурата. При всичките ми жалби те се поддават на манипулациите на насилника. Третият проблем е в съда. Няма как в едно семейство да има домашно насилие и децата да не са жертви. Обикновено съдът се произнася, че става дума за конфликт между майката и бащата. Това бездействие на институциите дава на бившия ми съпруг чувство на безнаказаност, но и свободата на продължи да ни тормози. И той го прави", разказа тя.

Жена почина, докато съдът реши жертва ли е на домашно насилие или не
 
Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Растат и случаите на психически тормоз, който се подценява, но може да бъде много опасен, заяви Анна Николова, зам.- председател на Алианса за защита от насилие и посочи конкретни случаи.  

домашно насилие
ThinkStock/Getty Images

"Например изработване на макет на гроб и поставяне пред входната врата на жертвата, унижение и злепоставяне във виртуалното пространство, включително подстригване и уриниране върху жертвата, лишаване от сън и храна", изброи Николова.

Насилието от първо лице: Да живееш в страх, дори и след развода
 
От сдружението настояват спешно да бъде ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа за превенция на и защита от домашно насилие, популярна като Истанбулската конвенция,  както и да бъдат приети промени в Наказателния кодекс, с които домашното насилие да се криминализира.