„Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият“. Помните ли тази реплика от филма „С деца на море“ ?

Доколко пердахът е част от народопсихологията? Вярно ли е твърдението, че само на маса българинът тупа по масата по всички въпроси? „Води ме в някоя квартална кръчма! Пий за мене и се сбий заради мене!“ (част от песента на Ивана „Нещо нетипично“). Вижте коментар по темата:

Боят май е български патент. До това заключение стигаме заради поредицата от случаи на насилие тези дни: сбиването на входа на дискотека в Созопол, нападението на две жени в центъра на София, побоят над журналиста от БНТ Иво Никодимов. А и по-назад – не едно или две нападения по магистрали, пребиване на лекари, както и на домашно насилие…

Маскирани нападнаха две жени в София

А децата на 90-те израснаха с кеча и звездите му Ледения Стив Остин, XXX и Ъндъртейкър. А кечът е просто театрална постановка, която изцяло имитира истински бой. Докато децата са събирали картички и плакати с ликовете на звездите от ринга, малко хора помнят истински борци като Дан Колов и Никола Петров.

Нападнаха журналиста от БНТ Иво Никодимов (ВИДЕО)

„Имаме си дори поговорки за боя - "бий, за да те уважават". Когато успеем в някоя кауза, казваме "бихме ги". Партиите, които печелят казват - "бихме конкуренцията, смачкахме я". Дори медиите вече "мачкат" и често са "бухалки". Това написа музикантът Венци Мицов във „Фейсбук“ профила си по-рано тази седмица.

Въоръжени с мачете и електрошокове вилняха в бар в Созопол

„Боят настана, тупкат сърца ни“ (от песента). А дали като общност българите се обединяват около кауза, която да наложат с цената на силата. Дори Априлското въстание е било водено от шепа хора. Може би оттам идва и поговорката „Преклонена глава, сабя не я сече“.

Но все пак се стига до Освобождаването на България от Османско владичество, скоро след това и отвоюваното Съединение.

В тези случаи „наставането на боя“ е неизбежен и правилен избор. Но в кварталната кръчма едва ли някога може да бъде правилно.

Вижте още в канала „ПатриотичНО“