/ БГНЕС
България да се пребори с домашното насилие - това е една от целите на шествието за правата на жените, което се проведе в центъра на София днес.

Как отбелязаха Деня на жената в европейските страни?

В проявата, организирана от Български фонд за жените (БФЖ), се включиха десетки български жени. Организацията се солидаризира с глобалното послание за гарантиране на равноправие, справедливост и човешки права на жените, което ще бъде излъчено в над 30 страни по света.
 
8 март - Международен ден на жената (ВИДЕО)
 

БГНЕС

БГНЕС


Все още не сме постигнали пълна равнопоставеност на половете, категорична е Надежда Дерменджиева от организацията. Тя изтъкна, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. 15% по-ниски заплати взимат жените, сравнение с мъжете, за една и съща работа и 40% по-ниски пенсии.
 
"Искаме да живеем в по-добър свят. Ако сме равни, всички ще живеем по-добре, е нашето послание днес", заяви още Дерменджиева.
 

БГНЕС

БГНЕС


Жено, ти да мълчиш!

"С шествието целим веднъж да покажем солидарност с всички женски маршове, които се провеждат по света, както и да отправим съвсем реални политически искания, свързани с промяна в законодателството и скорошното и бързо ратифициране на Истанбулската конвенция, която е конвенцията на Съвета на Европа за борба и превенция на домашното насилие", коментира и Гергана Куцева, също от БФЖ.
 
Телевизия показа на жените как да прикрият следите от домашно насилие (ВИДЕО)

Тя обясни, че конвенцията е всеобхватен, правен документ, който ще реши проблема с насилието в няколко основни насоки - превенция, събиране на статистика за жертвите на насилие, осигуряване на защита за жертвите, преследване на насилниците, което значи криминализиране на домашното насилие, което в момента не е и се брои като дребно хулиганство или битов инцидент.
 

БГНЕС

БГНЕС