/ БГНЕС
Шествия, стачки и демонстрации в Испания, Полша, Италия и Ирландия за 8 март
Около 200 души се събраха днес на централния площад "Пуерта дел сол" в Мадрид, за да отбележат Международния ден на жената и да подкрепят група жени, прекратили вчера гладната си стачка с искане политиците да вземат мерки срещу домашното насилие, предаде АП.

Правозащитни организации призоваха жените да се облекат в черно и да не отидат на работа или на занятия, да не пазаруват и да не грижат за други хора, за да покажат какво би станало, ако ги няма жените - световна инициатива под надслов "Нито една жена по-малко".
 

жени
БГНЕС

жени
БГНЕС


Членове на организацията "Асосиасион Велалус" решиха вчера да прекратят 26-дневната си гладна стачка, след като получиха уверения от парламентаристи и управляващи, че исканията им за по-добра защита от домашното насилие да бъдат уважени. Миналата година в Испания от настоящия или бившия си партньор са били убити 44 жени. От началото на тази година жертвите са най-малко 16, отбелязва АП.

Из цяла Полша днес бяха проведени женски митинги и шествия с искания за защита срещу насилието, за равни права и уважение. Холивудската актриса Джесика Частейн, която е във Варшава за специална прожекция на най-новия си филм, се включи в протестно шествие по централните улици на полската столица.
 

жени
БГНЕС


Няколкостотин полякини се събраха също пред офисите на водача на управляващата консервативна партия Ярослав Качински - най-влиятелният политик в страната. Правителството пропагандира католическите ценности и се опитва да забрани абортите.

Италия отбеляза Международния ден на жената със стачки и шествия, както и с официални възпоменания. В столицата Рим заради стачки бяха затворени и трите линии на метрото, както и повечето училища и детски градини, а много жени излязоха по улиците, за да настояват за повече кризисни центрове за жертви на домашно насилие и да защитят правото на аборт.

Най-голямата профсъюзна конфедерация в Италия организира стачки, прояви от типа флашмоб и протести в цялата страна "за борба с насилието от страна на мъжете и срещу нарастващото неравенство и дискриминация на работното място".
 

жени
БГНЕС


Знамената в долната камара на парламента бяха наполовина спуснати в памет на убитите от съпрузите си жени и осиротелите им деца. На 3 март депутатите одобриха законопроект, според който убийството на съпругата става престъпление, наказуемо с доживотен затвор.
 

жени
БГНЕС


Хиляди жени се включиха в протести в столицата Дъблин и други ирландски градове с искане да бъде отменена спорната осма поправка от конституцията на страната, която забранява абортите, освен ако животът на жената е в опасност, предаде Ройтерс. "12 жени пътуват всеки ден (в чужбина), за да имат достъп до аборт, много повече не могат да си го позволят. Ирландия не може повече да криминализира здравеопазването и да излага на опасност живота на безброй хора", гласеше лозунгът, издигнат от една демонстрантка.

Организаторите на протестите призоваха ирландското правителство да насрочи референдум за отменяне на осмата поправка от конституцията. Международен конгрес в Дъблин за женското здраве излезе с декларация, призоваваща държавите да гарантират на жените достъпни услуги, свързани с аборта.
БТА