/ БГНЕС, архив
Шествие за правата на жените ще се проведе в София на 8 март. Проявата, организирана от Български фонд за жените, ще се проведе от 17.00 ч. на пешеходната зона на бул. "Витоша" - между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Алабин".
 
Идеята шествието да се състои на тематичния ден е да се даде гласност на съществуващите все още неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различни сфери на живота, а поводът - да бъде изразена солидарност с националната стачка в САЩ "Ден без жени" (A Day Without a Woman). Подобни шествия ще се проведат в над 30 държави по света.
 
От Български фонд за жените заявяват, че на 8 март е важно да припомним, че жените в България имат право да гласуват, да учат в университет и да работят от няма и век. "Пречки пред пълноценната изява на жените са ширещото се домашно насилие, на което е подложена всяка четвърта жена в България; съществуващата разлика в заплащането - у нас жените получават с 14% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; ограниченото участие във вземането на решения и отчитане на специфичното въздействие на нормативната уредба върху жените - едва 19% бяха народните представителки в 43-ото Народното събрание", казват от фонда.
 
Според световните статистики 70% от всички бедни хора по света са жени, две трети от всички необразовани деца са момичета, а всяка трета жена в света поне веднъж в живота си ще бъде жертва на физическо или сексуално насилие.
 
Неравнопоставеността на половете не е проблем само на жените, дискриминиращите стереотипи засягат и влияят негативно и на мъжете и децата. Според едно от последните проучвания на МакКинзи, ако до 2025 г. светът успее да преодолее неравнопоставеността и жените участват наравно с мъжете в икономиката, глобалният БВП ще нарасне с 28 трлн. долара годишно.
 
Елиминирането на насилието ще спести между 1 и 10% от БВП на всяка държава, което е над 8 трлн. долара годишно. Т.е. равнопоставеността ще ни направи по-богати, по-щастливи и по-свободни да изразяваме себе си, отвъд ограничаващите стереотипи, посочват организаторите на шествието.