/ БГНЕС
Политици и приятели си взеха последно сбогом с Тодор Кавалджиев
100602
Политици и приятели си взеха последно сбогом с Тодор Кавалджиев
  • Политици и приятели си взеха последно сбогом с Тодор Кавалджиев
Приятели, политици и сподвижници от БЗНС се събраха в църквата „Св. Седмочисленици“, за да си вземат последно „сбогом“ с вицепрезидента на република България в периода 1997 – 2002 г. Тодор Кавалджиев.

Демократ по убеждение Тодор Кавалджиев прекарва 11 години от живота си в затвори по време на комунистическия режим. След 1989-та участва във възстановяването на БЗНС "Никола Петков“ и е част от 7-мото Велико народно събрание. Тодор Кавалджиев почина на 6 февруари на 85-годишна възраст.
 
Почина вицепрезидентът (1997-2002 г.) Тодор Кавалджиев

Поклонение Тодор Кавалджиев
БГНЕС

Човек с висок морал, честен и всеотдаен - така определиха Тодор Кавалджиев много от хората, които се поклониха пред него.
 
Сред дошлите да го изпратят в последния му път бяха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
„Пример за скромност, чак до аскетизъм, и пример за това как политикът трябва да работи за благото на своя народ, а не за себе си“, каза президентът Румен Радев.
 
„Български държавник, който заслужава уважението и респекта на цялата държава и на българските граждани“, допълни Илияна Йотова.

Поклонение Тодор Кавалджиев
БГНЕС

Тодор Кавалджиев беше пример за това как се отстоява позиция с цената на личната свобода и семейното щастие, сподели Цветанка Андреева, член на Постоянното присъствие на БЗНС:
 
„Казваше, че дори сред надзирателите имало добри хора. Помня как разказваше, че са били натъпкани над 100-200 души в едно помещение и е нямало въздух. И един от надзирателите отварял вратата и се е държал грубо с тях, но им е пускал въздух. Иначе са щели да умрат. Да откриеш човещината в толкова злина - трябва да си силна личност“.

Поклонение Тодор Кавалджиев
БГНЕС

Поклонение Тодор Кавалджиев
БГНЕС

Като скромен, честен и всеотдаен, така определи Тодор Кавалджиев земеделецът Жеко Стоянов:
 
„Той направи много за организацията, като издаде доста книги, които са със земеделска тематика. Той увековечи цялата борба на Българския земеделски народен съюз и в този смисъл той ще остане завинаги в паметта на хората, които споделят тази идеология“.

Президентът Радев за Тодор Кавалджиев: Достойнството няма политическа окраска

Поклонение Тодор Кавалджиев
БГНЕС

Иван Костов Тодор Кавалджиев е изстрадал и въпреки това простил човек:
 
„Той беше точно такъв - един труден живот и едновременно с това много по християнски успял да надживее всичко това, да не запазва лоши чувства към никой. Това е много хубаво човешко качество“.

Поклонение Тодор Кавалджиев
БГНЕС

Достоен човек и достоен вицепрезидент, това каза за него президентът от 1997 до 2002 година Петър Стоянов.
 
„За разлика от повечето хора, които по времето на комунизма казваха, че такова е било времето и бяха готови на всякакви компромиси, той предпочиташе да бъде в концлагери, в затвор, но да не променя политическите си убеждения. Такъв беше и в годините след промените. Така ще го запомня“, каза Стоянов.

Поклонение Тодор Кавалджиев
БГНЕС