Почина Морис Дрюон
Почина Морис Дрюон / БГНЕС

На 90-годишна възраст в дома си в Париж почина френският писател Морис Дрюон, член на Френската академия, съобщи късно снощи Франс прес, позовавайки се на Елен Карер  д'Енкос, секретар на академията.
   
Морис Дрюон е велик писател, участник в Съпротивата, политически деец и човек с голяма душа, се казва в изявление на френския президент Никола Саркози. Дрюон ще остане в историята преди всичко като авторът на знаменитата Песен на партизанина, чиито текст той написа заедно с Жозеф Кесел. Дрюон рискува живота си, участвайки в Съпротивата и пламенната любов към Франция и свободата никога не го напусна, подчертава Саркози.
   
Дрюон е роден в Париж на 23 април 1918 г. Баща му, Лазар Кесел, е руснак от Оренбург, който през 1908 напуска Русия и се установява в Ница, допълва ИТАР-ТАСС. Приема фамилията на втория си баща. 
  
Заедно с вуйчо си Жозеф Кесел Дрюон пише "Песента на партизаните", превърнала се в химн на френската Съпротива по времето на Втората световна война. Писателят посвещава голяма част от живота си на чистотата и защитата на френския език.
Прочува се с поредицата си от исторически романи, издадени през 50-те години - "Прокълнатите крале". С тях става един от малкото западни автори превеждани и масово издавани през 70-те и 80-те години в Съветския съюз.    
   
През 1948 г. печели Наградата Гонкур за романа си "Големите семейства". През 1966 г. става член на Френската академия. Бил е министър на културата на Франция (през 1973-1974), депутат в Националното събрание, депутат в европарламента. Убеден голист.
   
Франс прес отбелязва, че Дрюон е бил в много добри отношения с руския премиер Владимир Путин. Двамата са се срещали няколко пъти след 2003 г. През 2006 г. Дрюон става член на Руската академия на науките като признание за важния му принос му в развитието на съвременните руско-френски връзки и за създаването сред френските интелектуалци на положителен образ на Русия.