Почина един от създателите на Трабанта
Почина един от създателите на Трабанта / снимка: БГНЕС, архив

На 91-годишна възраст почина известният германски конструктор Вернер Ланг, един от създателите на Трабанта. Той е починал вчера в дома си в град Цвикау, провинция Саксония, съобщиха от семейството му.

"В събота на среща на почитателите на Траби /Трабанта/ ние си спомнихме славното минало", заяви близкият приятел на инженера Вернер Райхалт.

Ланг е роден през 1922 година в Саксония и по време на Втората световна война участва в съпротивата срещу нацисткия режим, припомня БГНЕС. Завършва Техническия университет в Дрезден и през 1949 започва работа в компанията Horch, която през 1958 е обединена с "Ауди".

В резултат е създадено народното предприятие "Заксенринг". Ланг става главен конструктор на новата компания и поема отговорността за производството на Трабанта. "Той е истинският технически баща на P601 - най-популярната серия от тази марка", припомня Райхалт.

Производството на "Трабант" започва през 1957година в завода в Цвикау. В периода от 1964 до 1990 са произведени над 2,8 милиона коли от серия 601.