Папата изми краката на 12 свещеници по случай Велики четвъртък
Папата изми краката на 12 свещеници по случай Велики четвъртък / снимка: БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети изми и подсуши краката на 12 свещеници като знак за смирение на Велики четвъртък и призова хората да изоставят омразата си един към друг. Днес католиците и протестантите отбелязват Тайната вечеря на Иисус с дванайсетте апостоли в нощта преди той да бъде разпнат на кръста.

"Нуждаем се от измиване и от пречистване на нашите грехове всеки ден", каза папата след ритуала, по време на който поля с вода десните ходила на 12 свещеници, седнали върху издигната платформа, и ги подсуши. Церемонията се състоя в папската базилика "Свети Йоан Латерански" в Рим. По-рано днес на церемония в базиликата "Свети Петър" Бенедикт Шестнайсети заяви, че духовниците трябва да бъдат бдителни към злото и да се придържат към църковната истина независимо от "теченията на времето".

Утре на Разпети петък Светият отец ще води процесията начело с разпятието около римския Колизеум. На великденската служба в събота и в неделя той ще произнесе своето послание "Урби ет Орби" (Към града и към света).