Отличиха 50 дейци на културата по случай 24 май
Отличиха 50 дейци на културата по случай 24 май / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министърът на културата Владимир Пенев връчи днес традиционните годишни награди на изявени творци и дейци на културата по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. С отличия, плакети и грамоти бяха отличени близо 50 артисти от различни изкуства и дейци на културата.

"Поздравявам всички наградени, надявам се тези отличия наистина да ги приемете като израз на уважение от страна на Министерство на културата към труда, който сте положили", отбеляза в приветствието си министър Владимир Пенев. Той награди с престижното отличие "Златен век" с огърлие именития ни кинорежисьор Рангел Вълчанов.

В словото си за церемонията, прочетено от дъщеря му Ани Вълчанова, режисьорът се извини, че не може да присъства на този тържествен акт, като благодари с присъщото си чувство за хумор - освен на Министерството на културата - "и на неизбежните близки и далечни роднини, верни приятели, заедно с домашните им любимци - котки, кучета, риби в аквариуми, папагали в клетки и т. н.".

Отличиха 50 дейци на културата по случай 24 май
netinfo

Сред отличените със "Златен век" - звезда са поетът Калин Донков, изкуствоведите Бисера Йосифова и Ирина Мутафчиева, актьорите Марин Янев и Стефан Мавродиев. Със "Златен век" - печат на Симеон Велики бяха удостоени художниците Божидар Икономов, Петър Чуклев и Никола Манев, режисьорът Светозар Донев, директорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Милка Митева, поетът Георги Борисов, хоровият диригент Валентин Бобевски, певецът Мустафа Чаушев.

Илюзионистите, отличени със "Златен век" - печат на Симеон Велики, Астор - Антраник Арабаджиян и Корли - Никола Петров, обещаха да продължат да мамят почитателите си от сцената днес в шеговитите си благодарствени слова на церемонията в Министерството на културата.

Отличиха 50 дейци на културата по случай 24 май
netinfo

За 11-а поредна година най-престижните награди на Министерството на културата за постижения в изкуството и културата бяха връчени в навечерието на 24 май, посочва БГНЕС.

Грамота получиха днес и девет млади артисти, между които режисьорката Неда Соколовска, актьорите Владимир Карамазов и Христо Ушев, Станислав Генадиев - хореограф и танцьор, както и цигуларката Кристина Хинова. Като меценат на годината бе отличен бизнесменът Лъчезар Цоцорков.

Отличиха 50 дейци на културата по случай 24 май
netinfo