Ново изследване откри повратна точка, в която нивата на кръвната захар са така застрашително високи, че вредят на мозъка
Ново изследване откри повратна точка, в която нивата на кръвната захар са така застрашително високи, че вредят на мозъка / Thinkstock/Getty Images
Ново изследване откри повратна точка, в която нивата на кръвната захар са така застрашително високи, че вредят на мозъка, пише в. "Дейли мирър".

Учени от университета в Бат и Кралския колеж в Лондон обясниха защо високите нива на кръвната захар при диабетиците повишава риска от Алцхаймер и съдова деменция.

Формата на тялото разкрива тайни за здравето ни

Изследването им проследи връзката между глюкозата и болестта Алцхаймер. Бяха проведени опити сред 30 пациенти с или без Алцхаймер. Те бяха изследвани за нарушения в протеините, причинени от високите нива на глюкоза в кръвта.

Не вечеряйте много късно и не закусвайте твърде рано

Резултатите показаха, че в ранните стадии на Алцхаймер увреденият протеин спира синтезирането на ензим, който предотвратява изграждането на мозъчна плака - абнормален протеин, който е характерен за болестта. Той унищожава мозъчната тъкан. С напредването на заболяването пораженията върху този ензим се увеличават.

Диетолог препоръча най-здравословните съчетания на храни

Експертите вярват, че захарта може да води до повратната точка, която позволява на болестта Алцхаймер да се развие.
БТА