Гладуването за по-малко от 24 часа има добър здравословен ефект, като може да намали с 33 процента рецидива на рака на гърдата, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мирър".
Тоталният отказ от храна за кратки периоди води до отпочиване на тялото и дава възможност на ДНК да се възстанови, което поддържа младостта на клетките в организма.
Четири неща, които да избягвате на празен стомах
При жените с рак на гърдата гладуването в продължение на 13 часа, като се започне през нощта, намалява риска от негов рецидив с една трета. Това бе установено от екипа на д-р Катрин Маринак от Медицинския институт в Сан Диего.
Диетолог препоръча най-здравословните съчетания на храни
И обратно. Дамите с рак на гърдата, които често се хранят, дори и нощем, увеличават риска от завръщане на заболяването с 36 на сто и имат с 21 процента по-висока вероятност да се споминат от него. Екипът изследвал 2 413 жени с ранен рак на гърдата на възраст между 27 и 70 години. Те били подложени на 12,5-часов нощен лечебен глад и резултатите били обнадеждващи.
Готвенето на висока температура крие рискове за здравето
Късите интервали между храненията нощем водят до лош сън и до по-високи нива на кръвната захар. При опити с мишки било установено, че по-дългите часове лечебен глад предпазват от рецидив на рака. Учените препоръчват да не се вечеря много късно и да не се закусва много рано.
Източник: БТА