Формата на тялото издава здравословното състояние на човека
Формата на тялото издава здравословното състояние на човека / ThinkStock/Getty Images
Рискът от сърдечносъдови болести и диабет тип 2 е по-голям за хората, които в резултат на генни мутации складират мазнини в коремната област, вместо в ханша и задните си части, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Разпределението на мазнините в тялото варира - някои ги складират в корема, а други - в ханша и задните си части“, заяви ръководителят на изследването д-р Секар Катиресан от Харвардския университет. „Отдавна наблюдаваме взаимовръзка между затлъстяването в коремната област и кардиометаболитните заболявания, но без досега да е открита причинно-следствена връзка.

Диета според формата на фигурата

Сега установихме, че генетичното предразположение към затлъстяване в коремната област увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечни болести, освен други фактори, като хранителен режим, тютюнопушене и липса на физическа активност."

Получените резултати показаха, че генетичното предразположение, което води до голямо съотношение между обиколка на талията и на ханша, увеличава риска от високо ниво на холестерола, кръвната захар и от високо кръвно налягане. Рискът от диабет тип 2 също е по-голям, уточниха учените.

Биреното коремче е опасно и за слабите хора

Резултатите навеждат на мисълта, че разпределението на мазнините в тялото може да обясни вариациите в риска от сърдечни болести и диабет тип 2 сред различни групи и подгрупи население.

Съотношението между обиколка на талията и на ханша, коригирано от индекса на телесна маса, би могло да се използва като биомаркер за терапии, които позволяват да се избегнат диабет тип 2 и сърдечни болести у хора с ябълковидна форма на тялото, смятат учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association
БТА