Биреното коремче е опасно и за слабите хора
Биреното коремче е опасно и за слабите хора / ThinkStock/Getty Images

Биреното коремче е опасно дори при слаби хора, които не страдат от свръхтегло, установи американско проучване, цитирано от Асошиейтед прес и Ройтерс.

От изследванията на д-р Франсиско Лопес-Хименес от клиниката "Майо" в град Рочъстър, щата Минесота, станало ясно, че американците с нормално тегло, които имат мастни натрупвания около талията, са подложени на по-голям риск от преждевременна смърт от пълните хора, чиито тлъстини са концентрирани по ханша или бедрата.

Топим биреното коремче с вишни, помагат и срещу безсъние

Изследванията на д-р Лопес-Хименес идват да покажат, че разпределението на тлъстините е по-съществено от това, което отчита стрелката на кантара. Ако талията ви е по-широка от ханша, вие сте подложени на по-висок риск от заболяване, твърдят учените. Мнозина американци живеят спокойно, тъй като по стандартите на индекса на телесната маса, те отговарят на здравословните параметри.

Но това не трябва да ги заблуждава. Ако имат натрупване на тлъстини в коремната област и фигурата им наподобява ябълка, те трябва да са особено внимателни. Рискът при мъжете е особено висок, ако талията им е по-широка от 102 сантиметра, а при жените - от 88 сантиметра.

Бадеми срещу коремче и паласки

Екипът на д-р Лопес-Хименес стигнал до тези изводи, след като анализирал резултатите от правителствено изследване на 15 хиляди мъже и жени с различен индекс на телесната маса - с нормално тегло, със свръхтегло и със затлъстяване. Над 3200 души от изследваните починали в период от 14 години.

При всички нива на телесна маса, хората с по-дебели талии се оказало, че живеят по-кратко. Това било особено отчетливо при мъжете с "ябълковидна" форма. Те били изложени на 2 пъти по-висок риск от преждевременна смърт от тези с "крушовидна" форма на тялото. Кръвни тестове доказаха, че хората с бирени коремчета имат по-високи нива на кръвна захар и на триглицериди.

Източник: БТА