Диета според формата на фигурата
Диета според формата на фигурата / снимка: sxc.hu

Отдавна е установено, че универсалната диета за отслабване не помага. Изследователи вярват, че най-важна роля в повишаването на килограмите играят хормоните, а не генетиката, както се смяташе досега.

Д-р Ерик Берг, автор на "7-те принципа на изгарянето на мазнините", отбеляза, че жените, които могат да контролират хормоните си, единствени са в състояние да подобрят своя метаболизъм и да намалят теглото си.

"Хормоните регулират настроението, растежа, развитието и обмяната на веществата", обясни Берг. В своята книга той описва различни видове диети според формата на фигурата на жените, посочва БГНЕС.

Представителките на слабия пол, които имат тяло тип "ябълка", трупат най-много мазнини в областта на корема. На тези дами Берг препоръчва да избягват шоколада.

Жените с "крушовидни тела" трупат килограми в областта на бедрата. Те трябва да избягват млечните продукти, както и източниците на фитоестрогени.

Жените, които трупат мазнини равномерно на всички части на тялото, трябва да обърнат внимание на щитовидната жлеза. Тя произвежда хормона, който контролира скоростта, с която клетките разграждат натрупаните от храната калории. Проблеми с щитовидната жена се отразяват на състоянието на косата и ноктите, които стават сухи и чупливи. От диетата трябва да бъдат изключени всички храни, които са бързи енергийни източници.