Учени оповестиха, че мозъкът естествено произвежда фруктоза - вид захар, свързана със затлъстяването и диабет тип 2
Учени оповестиха, че мозъкът естествено произвежда фруктоза - вид захар, свързана със затлъстяването и диабет тип 2 / Thinkstock/Getty Images
Учени оповестиха, че мозъкът естествено произвежда фруктоза - вид захар, свързана със затлъстяването и диабет тип 2, предаде ЮПИ.

Учени от Йейлския университет са на мнение, че следващи изследвания ще отговорят на въпроса как фруктозата влияе върху мозъка и хранителните навици.

Мозъкът на пълните хора остарява различно

Фруктоза се съдържа в плодовете, зеленчуците и редица готови храни. По време на експерименти с 8 здрави доброволци учените установили, че глюкоза се е превърнала във фруктоза в мозъка.

"В рамките на изследването за пръв път доказахме, че е възможно да бъде произведена фруктоза в човешкия мозък", заяви ръководителката на изследването Джанис Хванг. "След като показахме, че фруктозата в мозъка не се дължи на диетичната й консумация, констатирахме, че фруктоза може да бъде генерирана от всяка консумирана от нас захар. Това дава други измерения на познанията ни за ефекта от фруктозата върху мозъка".

Един човешки мозък може да побере целия интернет

В мозъка глюкозата изпраща сигнали за ситост, но това не се отнася за фруктозата. До превръщането на глюкоза във фруктоза се стига също в други части на организма, отбелязаха учените.

"Това може да е един от механизмите, чрез който високото ниво на кръвната захар оказва вредния си ефект", поясни Хванг..

Резултатите от изследването са публикувани в JCI Insight.
БТА