Един човешки мозък може да побере целия интернет
Един човешки мозък може да побере целия интернет / Thinkstock/Getty Images

Човешкият мозък може да съдържа 10 пъти повече информация, отколкото се смята в момента, и така да побере количество данни, сходно на това в целия интернет. Това показват данните в ново изследване, публикувано в специализираното издание "eLife" и цитирани от "Индипендънт".

Откритията помагат да разберем как мозъкът е толкова ефективен, при положение че използва енергия в размер на 20 вата - колкото много бледа електрическа крушка.

Учените са използвали нови техники, за да изследват компютърните възможности на сивото ни вещество.

"Открихме ключът към разкриването на принципа как невроните работят с малко енергия, но имат голяма изчислителна сила", заяви Тери Сейновски, професор от американския Университет за биологични науки "Солк" и един от ръководителите на експериментите.

"Новите ни изчисления за паметта на ума сочат възможно увеличение от 10 пъти спрямо възприетите разбирания, до големина от най-малко петабайт, което е сходно на Световната мрежа", обобщава данните Сейновски.

Електрическите и химични процеси в мозъка текат чрез синапси, през които преминават невроните. Използвайки теоретични алгоритми за дейността на веригите американските учени са установили, че тези връзки се уголемяват и намаляват според сигналите, които минават през тях.

В открития модел синапсите могат да се разширят до 10 пъти повече от познатата си форма, като поемат много повече информация, отколкото до момента се счита, че е възможно.

"Следствията от нашите открития са всеобхватни. Под привидния хаос в мозъка са скрити истинските размери и форми на синапсите, които до момента са ни непознати", добавя Сейновски.

Източник: БГНЕС