Откриха некропол от времето на Августа Траяна
Откриха некропол от времето на Августа Траяна / © Thinkstock/Getty Images

Част от некропол от времето на Августа Траяна откриха старозагорските археолози. Обектът е намерен при подготовка на терен за магазин на голяма верига в района на река Бедечка в Стара Загора. Предполага се, че двете гробници са от втората половина на 3-ти век, а в едната е положено богато семейство от античния град.

Откриха най-старата църква

Като изключително важна и ценна определи находката временно и.д. директор на Регионалния исторически музей архитект Петър Калчев. „Това е част от некропола на Античния град Августа Траяна и това са две много солидно изградени съоръжения, които са от много добре обработени каменни блокове, покрити са с големи каменни плочи. В момента тече проучване на едната гробница. В нея са погребани 6-7 индивида в продължение на повече години и се предполага, че това е фамилна гробница на богато семейство от Антични град" - обясни той.
В една от гробниците до момента са открити монета, стъклен съд, бронзова фигура и бронзова тока. Вероятно ще има още предмети. Проучванията продължават.

Търновските археолози искат около 40 000 лв. за разкопки на Трапезица

Идеята е след приключване на проучванията тези съоръжения да бъдат монтирани някъде в Стара Загора около музея. В момента мястото на археологическите открития се охранява от полиция.