Търновските археолози искат около 40 000 лв. за разкопки на Трапезица
Търновските археолози искат около 40 000 лв. за разкопки на Трапезица / снимка: DarikNews.bg, архив

Държавата да отпусне 30- 40 000 лв. за разкопки на хълма Трапезица настояват търновските археолози. Сумата ще е необходима за тазгодишните проучвания на три сектора на историческата крепост.

Над 200 пък са археологическите обекти в цялата страна, които очакват финансиране от държавата. За такива проучвания от Министерството на културата са предвидили сума между 500- 600 000 лв. “Тези средства са изключително малко и ние се надяваме, че след като Община Велико Търново пое стопаснисването на Трапезица, ще отпусне финансиране за проучвания”, коментира директорът на великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Константин Дочев. За археологически проучвания на Трапезица през 2015 година бяха отпуснати 16 000 лева.

Доц. Дочев посочи, че предстои археолозите да проведат среща с кмета на старата столица Даниел Панов, за да бъдат обсъдени съвместни дейности по разкриването и популяризирането на хълма.

Доц. Константин Дочев информира, че тази година ще бъдат проведени разкопки на три обекта на Трапезица. Проф. Константин Тотев ще продължи работата си в северната част, където текат възстановителни дейности на крепостната стена. Главен асистент Деян Рабовянов и този сезон ще проучва жилищния квартал в югоизточната част на хълма, а доц. Мирко Робов ще работи на терена, който се намира над църквата „Св. Димитър”.