Осем жени от Трънско разбиват стереотипа за грънчарството като „мъжка” професия
Осем жени от Трънско разбиват стереотипа за грънчарството като „мъжка” професия / снимка: DarikNews.bg, Ели Ташева

Музейният комплекс по грънчарство в трънското село Бусинци стартира практическо обучение в грънчарство на осем жени и двама мъже, които са местни жители от селата Бусинци и Студен извор и от град Трън.

В рамките на два месеца, под ръководството на Светослав Желязков, който е майстор-грънчар от Регионален исторически музей - Перник, групата ще се обучава в занаята на прочутата бусинска керамика, както я характеризира археологът проф. Димитър Овчаров в своя труд „Одухотворената глина”.

В миналото, бусинските майстори-гурбетчии са продавали своите съдове, свързани с всички дейности от бита на семейството, по всички краища на страната, като са стигали и до Влашко, Сърбия, Чехия и градовете на Османската империя.

През 1985 г. в селото е изградена музейна сграда, в която са изложени 1200 съда, откупени от най-известния майстор от новото време Петър Гигов.

След неговата кончина още няколко майстора се опитват в различно време да поддържат работилницата, но от няколко години тя пустее.

Това е причината фондация „Джендър проект в България” с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България и на дарителката с бусински корен Рени Йорданова, да стартират проекта „Посланици на правата си” за възстановяване на Бусинската школа.

Екипът се надява поне за няколко от участниците в обучението, грънчарството да стане бъдеща професия. Така традицията ще бъде продължена, ще се даде поминък на местни хора, а и шарените съдове ще продължат да радват окото на туристи от страната и чужбина.