НЗОК поема лечението на деца с ревматоиден артрит от нова година, обяви Плевнелиев
НЗОК поема лечението на деца с ревматоиден артрит от нова година, обяви Плевнелиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НЗОК поема лечението на деца с ревматоиден артрит от новата година, обяви Плевнелиев
59316
НЗОК поема лечението на деца с ревматоиден артрит от новата година, обяви Плевнелиев
  • НЗОК поема лечението на деца с ревматоиден артрит от новата година, обяви Плевнелиев

Лечението на децата с ревматоиден артрит от 1 януари 2013 година ще бъде заплащано от Националната здравноосигурителна каса. С тези думи президентът Росен Плевнелиев откри тазгодишната благотворителна инициатива "Българската Коледа". Държавният глава допълни, че предстои и промяна в клиничната пътека за деца с детска церебрална парализа, която ще даде възможност за по-ефективно използване на рехабилитационните процедури, заплащани от касата. По думите на Плевнелиев децата с церебрална парализа у нас са 8000, а каузите, които инициативата трябва да обхване, били 20 000.

Нови лекарствени продукти, които до момента се осигурявали на деца, чрез благотворителната кампания, от догодина ще бъдат заплащани от Националната здравноосигурителна каса, съобщи директорът и д-р Пламен Цеков. По думите му става въпрос за медикаменти за лечение на ревматоиден артрит, както и хормон на растежа при деца, страдащи от нарушение на фосфорната обмяна.

"Става въпрос за над 300 000 лв., които да се поемат от НЗОК, така че средствата, които ще бъдат дарени от българските граждани, да могат да отидат в изграждането на центрове в останалите градове на България", обясни Цеков.

Повече от 60% от подпомогнатите тази година деца са с неврологични заболявания и нарушения в развитието. Затова "Българската Коледа" в това си издание приема за приоритетна кауза рехабилитацията на деца с неврологични заболявания, поясни Росен Плевнелиев.

НЗОК поема лечението на деца с ревматоиден артрит от нова година обяви Плевнелиев
netinfo

"Това не означава, че "Българската Коледа" ще изостави децата, които подпомага със скъпоструващи медикаменти или лечение. Напротив, "Българската Коледа" ще разгледа всички постъпили заявления от родители на деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение и ще вземе решение за необходимото и възможно подпомагане съобразно събраните средства", допълни Плевнелиев.

Според директора на болницата за рехабилитация на деца с неврологични заболявания "Св. София" д-р Иван Чавдаров рехабилитацията е най-слабо финансираната област в медицината. Ако в нея не се влагат повече средства, то инвестираните в други области пари често отивали на вятъра. Със средствата, набрани от миналогодишната кампания "Българската Коледа" бяха подпомогнати 358 деца и бе закупена апаратура за 14 лечебни заведения.

НЗОК поема лечението на деца с ревматоиден артрит от нова година обяви Плевнелиев
netinfo