Volkswagen Golf е сред най-продаваните леки автомобили в света и най-продаваният в Германия. Производството му започва през 1974 г. и продължава и до днес, като вече има седем отделни поколения от този популярен модел.

През годините са правени множество модификации на модела, някои от които стават популярни, а други се произвеждат в ограничена бройка и за ценители или просто не успяват да пробият на пазара. Ето някои от най-редки версии на Volkswagen Golf, които са излизали на пазара от пускането на първия VW Golf до днес:

Golf Syncro


В последните години версиите на Golf с четири задвижващи колела са особено популярни. Всичко обаче започва от второто поколение на модела, когато през 1986 г. излиза първият 4х4, наречен Syncro. От него са произведени само 26 хиляди екземпляра. Моделът комбинира 1.8-литров двигател с 90 к.с. и четири задвижващи колела. Впоследствие системата е оптимизирана и прекръстена на 4Motion.

Rallye Golf

Няма как да сбъркаш Rallye Golf, ако го видиш на улицата. Той се различава от обикновеното второ поколение на германския хечбек по специфичните раздувки на калниците, вдъхновени от Lancia Delta Integrale. Двигателят е базиран на този от Golf GTI, но тук той разполага с механичен компресор, който увеличава мощността до 160 к.с. За да оправдаят името, специалистите от Волфсбург вграждат и системата Syncro. Само 5000 такива коли са произведени, като всяка от тях е струвала два пъти повече от Golf GTI.

Марките коли, по които българите са луди (ВИДЕО)

Golf Country

Разработката на Syncro провокира Volkswagen да се размечтае и за джип, базиран на Golf. През 80-те на пазара излиза странно изглеждащия Golf Country, който все още може да бъде видян и по българските улици. Едва 7 735 екземпляра са произведени, като всеки един от тях има идентично купе с това на Golf II, но вдигнато на кокили. Освен високото окачване Country, има защитни елементи и резервна гума, монтирана на задния капак.

Топ 10 на най-продаваните коли в света за 2017 година (ВИДЕО)

CitySTROMer

Ако си мислите, че електромобилите са нова идея, погледнете този Golf. Това е първият сериен електрически Golf. Точно 100 такива коли са произведени през 1984. Базиран е на второто поколение на колата и е можел да измине 50 км с едно зареждане. По-слабо известен факт е, че Volkswagen има подобни разработки и за Golf I, но само като прототип. През 90-те се появява и CitySTROMer базиран на Golf III.

автомобил
ThinkStock/Getty Images

Golf G60 Limited

Въпреки че неофициално излезе като GTI, Golf II GTI е  специално издание на Golf, защото обема на двигателя му е необичаен за произведените до този момент автомобили от модела. The Golf Limited от VW Motorsport e ръчно произведен през 1989 година в само 71 копия. Двигателят, правен само за този модел, е със следните модификации: модифициран 1.8-литров двигател с 16 клапана и G60-Scroll компресор с 155 кВт (210 к.с.), поради Syncro-то задвижващият момент е увеличен.

Golf II Limited Edition има синя щампа на предната решетка на която пише “Volkswagen Motorsport”.

Това са най-стилните класически автомобили (ВИДЕО)

Golf Harlequin

Един от най-странните автомобили от серията. През 90-те от Volkswagen решават да предприемат артистичен подход със своя издръжлив и изгоден, но според мнозина скучен модел. Резултатът бе Golf Harlequin. Колите са се предлагали в четири различни конфигурации на цветовете. Произведени са само около 270 екземпляра от шарения модел.

Какви автомобили карат българите?

Golf Fahrenheit Edition

Специална модификация на Golf 5 GTI и GLI, която е представена през 2006 в имението на Playboy в САЩ. Отличителната черта е оранжевият цвят за GTI модификациите и жълтият за GLI. Произведени са общо 2 400 екземпляра само за пазара в САЩ и Канада.

И още:

Предложение: От 2030 г. без коли на бензин и дизел в ЕС

Финансовият министър: Ние се превърнахме в гробницата на Европа за стари коли

През 2025 г. „Тойота“ спира колите с бензинови и дизелови двигатели

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук