Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Тази година Черешова задушница се пада на 3 юни.

Този ден народът нарича Черешова задушница, но също така Спасовска задушница, Русалско или Спасовско одуше. В църквата християните измолват прошка за душите на техните починали близки.
Характерното за Черешова задушница е, че в подавките, освен традиционните обредни хляб, варено жито и вино, се слагат и череши. От там идва и името на деня, тъй като тогава е първото опитване на черешите за сезона.

Самите подавки се носят на гробищата или рано сутринта, точно след като слънцето е изгряло, или вечерта, точно преди залез. Преди да напуснат дома си близките на покойниците трябва да оставят прозорците си отворени, за да е сигурно, че нито една от душите на мъртвите не е останала в дома. По пътя до гробищата трябва да се пази пълно мълчание, за да не бъдат смутени тези души. На гробищата, освен раздаването на подавките и преливането на гроба, се пали свещ.

В деня след Черешова Задушница е Петдесятница, един от най-големите църковни празници. Тогава се чества слизането на Светия Дух над Дева Мария и над Апостолите. Освен това денят е приет като деня, в който е основана Христовата църква.