Изложба „Златни страници от Средновековна България” в Берлин
Изложба „Златни страници от Средновековна България” в Берлин / netinfo
Вчера вечерта в сградата на Хумболтовия университет в Берлин бе открита българската изложба „Златни страници от Средновековна България”, дело на проф. д-р Аксиния Джурова и Иво Хаджимишев. Изложбата е съвместна инициатива на Хумболтовия университет в Берлин и българското посолство и ще продължи до 20 септември т.г.

Приветствени слова произнесоха Меглена Плугчиева, извънреден и пълномощен посланик на България, проф. д-р Мириам Голер, заместник-директор на Института по славистика към Хумболтовия университет и изтъкнатият българист проф. д-р Кристиан Фос, завеждащ-катедрата по южнославянски езици в Института по славистика към Университета.

В словото си посланик д-р Меглена Плугчиева подчерта културния принос на България в общото духовно пространство на Европейския съюз, а проф. Кристиан Фос изтъкна значението на българския език и българската средновековна култура за развитието на европейската цивилизация и очерта изключително важната роля на българистиката в съвременното езикознание.

Сред многобройните гости, присъстващи на откриването, бяха дипломати, представители на културните и научни среди в Берлин, представители на различни медии и на българската общност, много студенти и преподаватели от Хумболтовия университет. Скъп гост на тържеството беше и германският посланик в София г-н Михаел Гайер.

След откриването на изложбата гостите бяха поканени на чаша българско вино.