Ирландците по цял свят отбелязват Деня на свети Патрик (СНИМКИ)
Ирландците по цял свят отбелязват Деня на свети Патрик (СНИМКИ) / БГНЕС

Ирландците по цял свят се събират на 17 март, за да отпразнуват Деня на св. Патрик.
В родината му Денят на св. Патрик бе отбелязан с призив от политически и църковни лидери да се помнят страданията на светеца покровител на страната като изгнаник и да се покаже съчувствие към бежанците в Европа.

Главата на католическата църква в Ирландия архиепископ Еймън Мартин и президентът Майкъл Хигинс отправиха призив да не се забравя тежката участ на бежанците.
"Като ирландци не можем да мислим за Патрик - пленника, роба изгнаник, скиталеца, без да признаем огромните хуманитарни предизвикателства, пред които са изправени все повече хора в нашия свят, озовали се без дом и без официален статут. Това толкова шокиращо е илюстрирано от бежанската криза в Европа. Призовавам ви да се молите бежанците и за всички бездомни семейства", призова той.

Ирландците по цял свят отбелязват Деня на свети Патрик (СНИМКИ)
netinfo
Хигинс във видеопослание заяви, че ирландският народ е известен с привързаността си към човешките права, творческото въображение и, на глобално равнище, защитата на свободата срещу потисничеството. В този нов век ние, ирландците, имаме изключително ценен принос в глобалната борба с бедността, глада и климатичните промени. Помнейки нашата история и култура, ние можем да станем лидери и в намирането на хуманен отговор на сегашната бежанска криза, каза Хигинс.

Ирландците по цял свят отбелязват Деня на свети Патрик (СНИМКИ)
netinfo

Легендите разказват, че патронът на Ирландия се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.

Митове и истини за брадатите феи, наречени леприкони

Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Денят на Свети Патрик.

СНИМКИ: Детелина от херцогиня Катрин

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Ирландците по цял свят отбелязват Деня на свети Патрик (СНИМКИ)
netinfo

 

Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

Ирландците по цял свят отбелязват Деня на свети Патрик (СНИМКИ)
netinfo

Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: "Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!"