Германски музей показа живо копие на ухото на Ван Гог
Германски музей показа живо копие на ухото на Ван Гог / Guliver/Getty Images

Германски музей представи копие на ухото на Винсент Ван Гог, съобщи Асошиейтед прес. Копието е създадено чрез използване на генетичен материал, предоставен от наследник на холандския художник.

От Центъра за изкуство и медии в Карлсруе поясниха, че художникът Димут Стребе създал копието на ухото, като използвал живи клетки от Льове Ван Гог, праправнука на брата на Винсент Ван Гог - Тео. С помощта на триизмерен принтер клетките били оформени така, че да заприличат на ухото на художника. Както е известно, Винсент Ван Гог отразял ухото си през 1888 г.

От музея поясниха, че Льове и Винсент Ван Гаг поделят около една шестнайста част от едни и същи гени, както и Y-хромозомата, която се предава по мъжка линия.

Художникът Димут Стребе заяви, че искал да комбинира изкуството с науката. "Използвах науката като някакъв вид четка, подобна на онази, с която е рисувал Ван Гог", каза той.

Стребе, който се е установил в САЩ, отбеляза, че ухото е отгледано в болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън и е поддържано живо в стъкленица, която съдържа хранителен разтвор. Теоретично погледнато, то може години наред да бъде живо. Стребе планира да изложи ухото в Ню Йорк следващата година.

Източник: БТА