Бивш бизнесмен става глава на Англиканската църква
Бивш бизнесмен става глава на Англиканската църква / снимка: Reuters

Бившият бизнесмен Джъстин Уелби бе обявен за архиепископ на Кентърбъри и ще заеме мястото на досегашния глава на Англиканската църква Роуън Уилямс, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на канцеларията на премиера Дейвид Камерън. През декември Уелби ще поема официално духовното водачество на 80-те милиона последователи на Англиканската църква по света. Той бе избран на този пост от Кралската номинационна комисия през септември, пише БТА.

Преди по-малко от година Уелби, на 56 години, бе избран за епископ на Дърам в северозападната част на Англия - това е четвъртият по важност пост в Англиканската църква.

Уелби е завършил Итън Колидж и Тринити Колидж в Кембридж. Първоначално работи във френската петролна компания Елф Акитен и след 11 години в Париж, през 1984 г. се завръща в Лондон като финансов мениджър на компанията Ентърпрайз ойл. Работил е и в петролната промишленост в Нигерия. През 1987 г. решава за прекрати дейността си в петролния бизнес, и след обучение в колежа "Сейнт Джон" в Дърхам е ръкоположен за свещеник.

Уелби, който е женен и има пет деца, е смятан за представител на евангелистката /консервативна/ традиция в Англиканската църква. Въпреки това, според Франс прес Джъстин Уелби се е изказвал в подкрепа на идеята за ръкополагане на жени за епископи, но следва "традиционалистки подход", като изразява открито неодобрение за еднополовите бракове. Според Ройтерс в момента тези два проблема - ръкополагането на жени за епископи и узаконяването на еднополовите бракове - са основните причини за разединение между представителите на различните школи в Англиканската църква.

Редица публикации на Уелби са посветени на връзките между финансите и религията. Като член на Камарата на лордовете тази година той бе избран в парламентарната комисия по стандарти на банковата дейност.

ДПА посочва, че с Джъстин Уелби Кралската номинационна комисия е направила неконвенционален избор. Според наблюдатели, цитирани от агенцията, неговият опит в "уреждането на конфликти", придобит по време на работата му в Африка, и активното му участие в комисията, която се зае с "банковата етика" след разразяването на финансовата криза, са били оценени като "предимства" в сегашната икономическа обстановка.

Джъстин Уелби има репутацията на скромен човек и е активно ангажиран в диалога с Католическата църква.

Има един въпрос, по който Джъстин Уелби запазва мълчание - кой е любимият му футболен отбор, отбелязва Франс прес. "Това е един наистина опасен въпрос", заяви миналата година новоизбраният архиепископ на Кентърбъри. "Работих пет години за уреждане на конфликти, успях да оцелея в гражданска война, затова сега не искам да отговарям на този въпрос", цитира АФП негови думи като доказателство за твърдението, че Уелби е и човек с чувство за хумор.