Извънредното положение отложи и десетки сватби
Учебната година може да продължи до юли, а абитуриентските балове да се отложат за средата на лятото. За броене до 12 от терасите и бална вечер пред компютъра през май, се готвят дванадесетокласниците. Извънредното положение отложи и десетки сватби, съобщава NOVA.

Дългочакан ден и подготовка вече няколко месеца. Още февруари Ивелина от Монтана почти завършила покупките за балната вечер. "Рокля, обувки, чантички, куверти за ресторантите, също така прически, гримове вече са запазени и само чакаме да дойде датата“, каза Ивелина Стоянова.

Момичето, дори вече раздало част от поканите за семейното тържество, a със съучениците ѝ вече обмислят и план Б. "Ние мислим по-нататък да си го празнуваме, ако не може точно на 25 май. Предлагам на класа да се съберем някоя друга вечер - няма значение кой месец е, дата, просто да не сме в този карантинен период“, каза още Ивелина
Сега, силите на момичето са насочени към подготовката за матурите и кандидатстването в университет. „Имам притеснение за кандидат-студентските изпити, но аз лично ще кандидатствам с матурите, едната по български език, но пак за приема се притеснявам доста, за начина по който се стичат обстоятелствата се притеснявам доста“, заяви тя.

COVID-19 взе още една жертва у нас

За последно училищният праг, Памела прекрачила на 13 март. Оттогава обсъждат с нейните съученици дали ще имат бална вечер. „Емоция, която се изпитва веднъж и затова ще ми е най-гадно, а и последната официална вечер с класа, настроение, всички сме заедно и със сигурност ще е гадно за тази емоция“, каза Памела Георгиева.

Памела все още не си е купила бална рокля, но вече има набелязани, a сред съучениците й не липсват и шеги, въпреки неяснотата от завършването си. „Шегуваме се, че няма да има бал и тези, които са си купили рокли ще ходят нея до магазина. Много хора се шегуват, че ще празнуваме по балконите и ще броим до 12“, каза Георгиева.

Бъдещите младоженци също са в трудна ситуация. В Монтана засега са отменени няколко сватби „Младоженците отложиха сватбата във времето, без да обявят дата. Булката е бременна и тя се страхува и затова отлагат“, каза директорът на Обредни дейности - Монтана Венка Дикова. Все пак, ако някоя двойка държи на датата, има възможност да сключи граждански брак, но с условие.