10-годишен талант по шах може да изтърве световна титла заради липса на средства
10-годишен талант по шах може да изтърве световна титла заради липса на средства / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Голямата надежда на българския шахмат Цветан Стоянов е на път да спечели поредната си титла. 10-годишното момче е европейски и световен училищен шампион за миналата година.

Въпреки че Цветан стана по-популярен преди две години, след като би на шах бившия премиер Бойко Борисов, момчето не спира да увеличава професионалните си постижения в шаха.

Разказва, че се чувства достатъчно подготвен и не се притеснява от предстоящите състезания.

За съжаление обаче, липсата на достатъчно средства за спорта у нас изправя семейството на малкия шампион пред сериозни затруднения.

Предстои провеждането на Европейско и Световно първенства след няколко месеца. Като държавен първенец Цветан може да избере едното и Федерацията ще покрие разходите за престоя. Европейското първенство ще се проведе в Грузия, а Световното е в Южна Африка. Пътят за състезанията обаче не се покрива.

Семейството на талантливия ученик е от Казанлък, като само единият родител работи. Тренировките на Цветан са онлайн - по скайп.

Детето е избрало да отиде на Европейското първенство в Грузия, защото е по-близо и по-лесно може да се съберат парите. Състезанието е през октомври, като разходите за пътя са около 4000 лв., а за световното са 6000 лв.

"В момента Цветан е 15-и в света в неговата възрастова група. Непосещавайки такива форуми, губи, спира се развитието му и пада и в класирането", разказа бащата на момчето.

10годишен талант по шах може да изтърве световна титла заради липса на средства
netinfo