кожа стареене
кожа стареене / ThinkStock/Getty Images
Стволови клетки директно влияят върху скоростта на стареене на човешкия организъм и последствията от този процес, съобщи сайтът Лайф.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЕДНА ЗВЕЗДА, КОЯТО НЕ ОСТАРЯВА - САНДРА БЪЛОК

Учени от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк установиха, че стволови клетки в хипоталамуса определят колко бързо старее организмът. Извършените експерименти с мишки могат да доведат до разработване на стратегия за защита от свързаните със стареенето болести и до удължаване на живота.

Сексът забавя стареенето при жените

Поддържането на количеството стволови клетки в хипоталамуса у мишки се оказва ключът към изследването на стареенето у гризачите. Те били разделени на две групи. Получените резултати в едната група се различавали съществено от тези в другата.

В едната група с понижаването на количеството стволови клетки в хипоталамуса с възрастта било регистрирано намаляване на реакциите и активноста, докато в другата група количеството стволови клетки в хипоталамуса било поддържано в границите, характерни за тийнейджърска възраст, и гризачите продължили да показват предишните резултати в реакциите си към дразнители.

Спортът забавя стареенето, доказаха учени

Поддържането на определено количество стволови клетки може да има значим ефект и при хората - със специални "инжекции" на стволови клетки средната продължителност на живота може значително да превиши 100 години.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".