/ Thinkstock/Getty Images
Учени от Института по молекулярна биология и университета в Майнц, Германия, установиха, че разновидност на молекулата на РНК възстановява теломерите, съобщи Лента. Този механизъм възпрепятства преждевременното клетъчно стареене. Въпросната разновидност е известна като TERRA.

Теломерите са хромозомни окончания, които се състоят от некодиращи протеини повтарящи се нуклеотидни последователности. При копиране на ДНК теломерите се подкъсяват и този процес е една от причините за биологичното стареене.

Спортът забавя стареенето, доказаха учени

Когато хромозомните окончания станат прекалено къси, клетките престават да се делят. Това осигурява също защита срещу рака, защото в противен случай злокачествените тумори могат неограничено да се размножават.

За да може в клетките да се поддържа баланс между поддържане дължината на теломерите и предотвратяване на малигнизация, съществува механизъм за регулиране. Учените изясниха как да разпознаят и да възстановят подкъсени хромозомни окончания в дрожди.

Твърде дългото седене съкращава живота на жените с 8 години

Оказало се, че когато липсва възстановяващият теломерите ензим теломераза, към подкъсените теломери се присъединява TERRA - некодиращи протеини молекули на РНК, които задействат реакции, свързани с ДНК увреждания. TERRA всъщност се натрупва във всички теломери. В дългите теломери обаче е отстранена с помощта на протеините Rat1 и RNase H2.

Диета обещава дълъг живот и добро здраве

TERRA се среща не само в дрождите, но и в други организми, включително в човешкия. Учените планират да изследват функциите на TERRA в човешки клетки.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell.
БТА