/ Thinkstock/Getty Images
Учени от калифорнийския университет в Сан Франциско доказаха, че практикуването на секс веднъж седмично забавя стареенето при жените, съобщава сайтът Лайф.

Изследването е осъществено от екипа на Томас Кабеса де Бака. От получените данни е видно, че сексуалните отношения увеличават дължината на женските теломери.

Доказано: Редовният секс удължава женския живот

Теломерите са хромозомни окончания, които се състоят от некодиращи протеини повтарящи се нуклеотидни последователности. При копиране на ДНК теломерите се подкъсяват и този процес е една от причините за биологичното стареене.
Дългите теломери са свързани със забавянето на стареенето, с по-продължителния живот и с подобряването на общото състояние на здравето. В тестовете са взели участие 129 жени, които са в дългосрочни отношения със своите партньори.

Защо хората практикуват орален секс от научна гледна точка

Чрез специални анализи е определена дължината на техните теломери. Оказа се, че те се удължават при дамите с редовен секс, независимо от това какво удовлетворение са изпитвали.

Констатирано е, че при редовни полови контакти при жените се наблюдава също снижаване на стреса и укрепване на имунната система.

СНИМКИ: Сексманиаците сред звездите

Вижте още за огромните ползи от секса за здравето ни:

Осем причини да правите секс всеки ден

Секс, женски гърди и още 4 неща, които гарантират дълголетие на мъжа

Няколко причини по-често да се отдаваме на сутрешен секс


До какво води липсата на секс?

Ползите от секса се увеличават с още една
БТА